pondělí 30. června 2014

Aliance - Recenze


Kniha: Aliance
Díl v sérii: 3
Série: Povstalecká trilogie
Autorka: Veronica Roth
Počet stran: 364
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Na frakcích založená společnost, v níž Tris Prior kdysi věřila, je v troskách – zničená násilím a mocenskými boji, zjizvená ztrátou a zradou. Když tedy dostane možnost prozkoumat venkovní svět, neváhá, je připravená. Třeba právě za plotem ona i Tobias naleznou společný lehčí život, svobodný od zbytečně komplikovaných lží, zamotaných vztahů a bolestných vzpomínek.

Ale Trisina nová realita je mnohem alarmující než ta, co nechala za sebou. Staré objevy jsou rychle zbaveny své důležitosti. Výbušné nové pravdy mění srdce těch, které miluje. A Tris tak znovu musí bojovat, aby dokázala pochopit složitost lidské povahy – i své vlastní – zatímco čelí rozhodování o odvaze, oddanosti, obětavosti a lásce.

Vyprávění ze dvou pohledů přivede sérii k silnému závěru a odhalí tajemství dystopického světa, jenž uchvátil miliony čtenářů.



Něco o autorce: 
Veronica se narodila a bydlí v Chicagu. Psaní se věnuje již od svých dvanácti. Studovala tvůrčí psaní na Northwestern University a nyní pracuje na plný úvazek jako spisovatelka. Jak sama o sobě ráda tvrdí, je šest stop vysoký sci-fi nerd, který oblečený ve svém oblíbeném pyžamu projíždí ve volném čase dlouhé hodiny Wikipedii a který má neskutečné množství různých fobií. 

Děj své prvotiny Divergence, jež je zároveň počátečním dílem stejnojmenné trilogie, umístila do Chicaga, které tak dobře zná a miluje. Už její první kniha zaznamenala velký úspěch, když ji prestižní deník The New York Times zařadil na šesté místo v seznamu bestselerů.





Recenze neobsahuje velký spoiler, jen se můžou objevit spoilery s předešlých dílů!!!

Frakce padli a městu začaly vládnout odpadlíci, v čele z Evelyn a ostatní se jen museli přizpůsobit. Jenže ne všem se to líbí a někteří chtěji opustit město. Jen nikdo neví co je tam může počkat a co je tam vlastně čeká. Založí taky Alianci, v čele s Johannou a mají v plánu se vzepřít se odpadlíkům. Tris, Tobias a další opustí město a nečekali by, že i za městem je to obyvatelné a hlavně že se doví tolik informací o kterých neměla vůbec tušení. Jak to nakonec celé dopadne a jak autorka zakončí celou sérii?


Na poslední díl jsem se moc těšila a byla jsem hlavně hodně zvědavá jak to celé autorka zakončí. Jenže potom co jsem tak trochu pročítala recenze jsem zjistila, že tenhle díl není moc dobrý a že byl docela zklamáním. Já mezi ně nepatřím, i když jsem si ze začátku myslela že budu. Na první díl do zdaleka nemá, ale i tak to bylo moc pěkné a mě se to líbilo. 

Začátek knihy začal tam, kde skončil druhý díl a kdybych nečetla předtím druhý díl, tak bych asi úplně nevěděla jak vlastně ten druhý díl skončil, ale postupem bych na to určitě přišla. 

Knížka byla čtivá a kdybych na ní měla více času, měla bych ji nespíš přečtenou tak za dva dny. Knížce celkově nechyběla akce, napětí ani ta romantika. Akce jsem teda čekala trochu víc, ale i tak vynahradilo se to především na konci knihy. 

Knížka bych řekla, že se hlavně možná ostatním tolik nelíbila, protože v tomto díle se hlavně řešila genetika a věci okolo tohohle. Tohle téma mě teda vůbec nevadí, ale je pravda, že jsem se v tom ze začátku trochu zamotala a nevěděla jsem pak o čem moc čtu, ale dostalo jsem se do toho asi po třech kapitolách a pak už to vše bylo v pohodě. 

Hlavní hrdinové Tris a Tobias, mi už tolik nelezli na nervy jako ve druhém díle, kde se neustále hádali a docela mě tím štvali. Ve třetím díle mě asi více štval Tobias, protože i já jsem věděla, že Tris co mu jednou řekla měla prostě pravdu, ale on si stál za svým a jak to potom dopadlo.

V tomto díle se také vyskutuje jedna novinka a to ta, že kniha není vyprávěna jenom z pohledu Tris, ale i z
pohledu Tobiase, což jsme v minulých dílech neměli možnost. Tešila jsem se na to, ale bála jsem se toho, že se v tom budu zamotávat a nebudu vědět z jakého pohledu čtu. Ale zvykla jsem si na to hned a myslím, že i vás to bude v pohodě.

Měla jsem taky velké štěstí, že jsem si nepřečetla velký spoiler. Někteří si ho bohužel přečetli a knížku si asi tolik neměli šanci užít. Já jsem o tom nevěděla, takže jsem si pořád říkala co to může být a nutilo mě to pořád číst dál abych se to dozvěděla i já.

Závěr knížky jak už jsem říkala byl plný akce a především plný překvapení. Opravdu takovýhle konec jsem nečekala a trochu mě tím autorka naštvala. Bohužel i ta slza mi ukápla, protože to jinak nešlo a myslím, že pokud vyjde i filmové zpracování tak budu bulet jak želva. Na druhou stranu si myslím, že to autorka ukončila dobře, až na jednu část. Série mi bude určitě chybět, ale moc ráda si ji zase někdy přečtu.

Shrnutí: Skvělé i špatné pro mě zakončení série. Až na jednu věc to bylo prostě skvělé počteníčko a pro mě je tohle nejlepší dystopie jakou jsem kdy četla. Všem kdo ji nečetli ji moc doporučuji, myslím že za přečtení to vážně stojí!! Prvnímu dílu se sice tenhle nevyrovná, ale určitě by jste měli dát této sérii aspoň šanci. 

Obálky
Obálka je prostě nádherná a já ty obálky úplně miluju :D

Anglická 1,2 * Portugalská * Německá * Srbská * Česká

Hodnocení obálky

Moje hodnocení

Hodnocení v procentech
95 %

Knížky na J


Knížky na A


sobota 28. června 2014

Knižní plány na léto 2014



Co hezkého se chystám číst o prázdninách? Jak asi víte plno blogů teď přidává tento článek a já jsem se rozhodla, že ho taky udělám. Představím vám jenom pár knih, které mám v plánu o prázdninách určitě přečíst. Nepředstavím všechny, protože by článek byl moc dlouhý a protože ještě sama nevím co všechno budu číst. Jinak bych chtěla přečíst aspoň tak 20 knih, ale nevím jestli se mi to podaří :D. Teď vám ukážu 7 knih. 

Počkám na tebe - J. Lynn
Na něco se vyplatí si počkat…

Devatenáctiletá Avery Morganstenová nastupuje na malou univerzitu v Západní Virginii, tisíce kilometrů od domova. Domnívá se, že vzdálenost jí pomůže uniknout před tím, co se jí stalo na halloweenském večírku před pěti lety, kdy se její život navždy změnil. Nyní jen musí chodit včas na vyučování, nosit na levém zápěstí náramek, nepřitahovat k sobě zbytečnou pozornost a možná si najít pár přátel, protože to by byla příjemná změna. Rozhodně ale nepotřebovala a neměla v úmyslu přitáhnout pozornost jediného kluka, jenž by mohl otřást nejistou budoucností, kterou si pro sebe naplánovala.

Něco se vyplatí prožít…

Cameron Hamilton je metr devadesát vysoký sexy bůh s oslnivě modrýma očima, jemuž ženy padají k nohám. Má pozoruhodnou schopnost vyvolávat v Avery touhy, o nichž se domnívala, že jsou jí už navždy zapovězeny. Uvědomuje si, že se od něj musí držet dál, ale okouzlující a vtipný Cam s tím zatraceným dolíčkem na tváři se objevuje všude, kam se pohne. Zaplést se s ním je nebezpečné, ale když jiskřivé napětí, které je zachvátí pokaždé, jakmile se ocitnou spolu, už nelze dál přehlížet, probudí Cam v Avery něco, o čem neměla tušení, že v ní dřímá.

O něčem by se nikdy nemělo mlčet…

Když však Avery obdrží několik výhružných zpráv a telefonátů, nemá na vybranou a musí se postavit čelem minulosti, kterou toužila pohřbít. Někdo jí totiž odmítá dovolit, aby zapomněla na tu noc, kdy se všechno změnilo. Až zničující pravda vyjde najevo, vydrápe se z ní Avery tentokrát bez jizev? A bude tu Cameron pro ni, aby jí pomohl, nebo ho stáhne s sebou do propasti?

Za něco se vyplatí bojovat…



Přivolávání - Kelley Armstrong
Chloe vidí mrtvé lidi. Ano, jako ve filmech. Problém je, že vidět duchy v reálném životě znamená jednosměrnou jízdenku na psychiatrii. Ovšem nic není tak, jak se na první pohled zdá…



Jmenuji se Chloe Saundersová a můj život už nikdy nebude stejný jako dřív. 
Ve svých patnácti letech jsem vůbec netoužila být jiná než ostatní. Chtěla jsem chodit do školy, mít kamarády, bavit se. A taky jsem chtěla, aby si mě trochu víc všímali kluci. Už ani nevím, jaké je to být obyčejná holka. Všechno nabralo zcela jiný směr toho dne, kdy jsem ve škole poprvé spatřila ducha. Vyděsil mě tak, že nikdo nezapochyboval o tom, že jsem se naprosto pomátla. Teď už ve škole všichni vědí, kdo jsem. Jen z jiných důvodů, než bych si přála.

Ve filmech nejsou duchové nic neobvyklého. Když se však v reálném životě snažíte lidem vysvětlit, že vidíte duchy zemřelých lidí, automaticky získáte poukaz na pobyt v léčebně pro duševně choré. A tak jsem se ocitla zavřená v Lylově domově, což je „speciální zařízení“ pro narušenou mládež. Chtěla jsem se co nejdříve uzdravit a vypadnout odsud. Brzy jsem ale pochopila, že je to jiný domov, než se na první pohled zdá. Dějí se tady podivné věci a ani mí noví spolubydlící nejsou choré bytosti. Mají zkrátka poněkud zvláštní schopnosti. Nevím, komu mohu důvěřovat. Musím přijít na to, jaká nebezpečná tajemství skrývá Lylův domov... , a to dříve než povstanou jeho kostlivci a začnou mě pronásledovat.


Měděný jezdec - Paullina Simonsová
Poutavá historická freska je zároveň nezapomenutelným příběhem o lásce vzdorující hrůzám války i lidské zášti. 17letá Taťána vyrostla v Leningradě, v městě, kde památníky zašlé slávy kontrastují s šedivou realitou stalinského Ruska. V roce 1941, ten den, kdy Němci napadnou Rusko, se Taťána poprvé zamiluje - vzápětí pocítí trpkost zakázané lásky: nadporučík Alexandr Bělov je vyvolený její sestry Dáši. Navíc má Alexandr temné tajemství - pochází z rodiny amerických komunistů, kterou zlikvidovalo NKVD. Lásce Taťány a Alexandra není přáno: město drtí německá blokáda, hladomor, zima a všudypřítomný strach ze smrti. Ale jindy slabá Táňa se ukáže jako nejsilnější člen rodiny a s Alexandrovou pomocí překonává všechny útrapy. Nejtěžší zkouškou však bude odolat vlastní touze.

Archiv - Victoria Schwabová
Představte si místo, kde mrtví odpočívají na policích jako knihy. Každé tělo má svůj příběh, život uspořádaný v sérii vzpomínek, do kterých může nahlédnout jen Knihovník. Těm tělům se říká Historie.


Šestnáctiletá Mackenzie Bishopová pracuje pro Archiv jako Správce. Jejím úkolem je chytat a vracet Historie, které se sem tam probudí a utečou, Historie, které jsou často zmatené a agresivní. To všechno dělá s vědomím, že někde v Archivu odpočívá i tělo jejího dědy, který ji sem před čtyřmi lety přivedl, a mladšího bratra, s jehož ztrátou se zatím nevyrovnala.
Jedním z mnoha pravidel Archivu je, že v něm musí být naprosté ticho. Některé Historie totiž mají lehký spánek a stačí málo, aby se vzbudily. Ale teď jako by někdo neklidné mrtvé budil záměrně, z Archivu jich uniká víc a víc, a někteří mají dokonce pozměněné vzpomínky. A je na Mac, aby vypátrala, proč se to všechno vlastně děje a kdo za tím stojí, pokud možno dřív, než celý Archiv padne a ona přijde i o to málo, co z jejích blízkých zbylo… 


Ve stínu černých ptáků - Cat Wintersová
V roce 1918 si v kalifornském San Diegu vybírají svou daň smrtící chřipka a první světová válka. Šestnáctiletá Mary Shelley Blacková, pojmenovaná po slavné autorce románu o Frankensteinovi, dívka s přírodovědným nadáním, která se ocitla bez rodičů, odjíždí ke své tetě z Portlandu v Oregonu do San Diega.


Zděšeně sleduje, jak se zde zoufalí pozůstalí hrnou na seance a k fotografům duchů, kde hledají útěchu. Jedním z takových fotografů je i bratr jejího milého Stephena Emberse Julius, jehož Mary Shelley považuje za podvodníka.
Po Stephenově smrti na válečné frontě ve Francii se Mary Shelley vystaví v bouři bleskům, je zasažena a nakrátko umírá. Když se vrátí mezi živé, má zvláštní schopnost – cítit chuť emocí. Stephenův duch se k ní v noci vrací a prosí ji o pomoc – nemůže odpočívat v pokoji, protože ho mučí tajemní obrovští černí ptáci.
Uvěří Mary Shelley v existenci duchů? A podaří se jí odhalit důvod Stephenova utrpení a pomoci mu?

Amy a Roger: Na cestě - Morgan Matsonová
Amy se na léto dvakrát netěší. Její máma se rozhodla přestěhovat na druhý konec země a Amy má teď za úkol dovézt její auto z Kalifornie do Connecticutu. Problém je, že od té doby, co její otec zemřel při autonehodě, se Amy není schopná posadit za volant. Děsí ji to. A v tu chvíli přichází na scénu Roger, prý starý přítel rodiny (jak tvrdí Amyina matka), který má také v plánu road trip přes půlku Států. Nejkratší možná trasa je naplánovaná, tak stačí vyrazit… Proč to ale nevzít zábavnější cestou? Udělat si pár zajížděk rodičům natruc a poznat Ameriku? Pomůže to oběma, aby se vyrovnali sami se sebou a zacelili bolavé rány?



Trochu šílená jízda Amerikou + špetka romantiky = báječné čtení nejen na léto! Navíc s přidanou hodnotou spousty obrazového materiálu a playlistů připravených přímo pro vaše uši, aby se vám lépe četlo!


Pýcha a předsudek - Jane Austenová
Klasický román z prostředí zámožných středních vrstev na anglickém venkově na konci 18. a počátku 19. století.


Autorka líčí klidný a ničím nerušený život, všední radosti, zábavy a starosti. Rodinný klid bývá narušen zejména tehdy, když jsou v rodině dcery a na obzoru se objeví možný ženich. Vdavky jsou pro ženu v této době jedinou možností zaopatření a proto je nutné důmyslné splétání sítí kolem kandidáta ženitby. Autorka dává svému románu ironický podtext. Všechny postavy románu - stoický pan Bennet, jeho energická manželka a pět dcer vstoupily již dávno do podvědomí čtenářské veřejnosti...

Tak to jsou knihy, které mám v plánu si přečíst určitě, jen nevím jak to vyjde s Pýchou a předsudkem, mám to sice rezervované v knihovně, ale nevím jestli se mi ji podaří získat do konce prázdnin, já doufám že jo, protože ji chci mít přečtenou do povinné četby.

Četli jste nějaké knihy? Líbila se vám? Nebo se taky na nějakou teprve chystáte? :)
Pište do komentářů ;).

On my wishlist (41)


Meme pořádá Book Chick City.

Cílem meme je každou sobotu (nebo alespoň nějakou sobotu) ukázat knihu/y, které bychom si přáli mít. Můžou to být knihy staré, nové nebo i ty které ještě nevyšly.





Mezi minulostí a současností se mohou odehrávat (h)různé příběhy.  Kniha plná obrazů, které jste možná již spatřili ve svých nočních můrách.

Dan Crawford tráví léto v přípravce pro nadané studenty v New Hampshire College. Starý dům, bývalý ústav pro nepříčetné a nesvéprávné zločince, skrývá mnohá tajemství. Dan se svými přáteli Abby a Jordanem prozkoumávají temná zákoutí pochmurného domu, postupně je přepadají noční můry a dohánějí nevysvětlitelné události, mysteriózní zprávy a fotografie.
Brzy zjišťují, že ne náhodou všichni tři tráví prázdniny právě na tomto místě. Ústav totiž v sobě ukrývá klíč k velmi temné minulosti, která přátele spojuje. A jistá tajemství se derou na povrch.

Jak se zachovat, když ten, pro koho byste položili život, vám o něj začne usilovat?

Scarlet je rozvedená, pětatřicetiletá matka dvou dcer a pracuje jako rentgenová laborantka. Je pátek odpoledne a má službu v nemocnici, dcery poslala na víkend za otcem. Na příjem přivážejí umírající, ošklivě pokousanou a vyhublou dívku, a její rentgenový snímek prozrazuje to, o čem se v lékařských kruzích s hrůzou již pár dnů hovoří. Z Evropy se šíří záhadný virus a svět je zachvácen pandemií, která postupuje neuvěřitelně rychle. Projevuje se nesnesitelnou bolestí břicha a bleskovým úbytkem váhy, a pak už je jen smrt. Mrtví však nenacházejí klid, ale mění se v šouravé zombie, a hledají, čím by ukojili svůj neutišitelný hlad. Vábí je lidské maso a lačně se na ně vrhají. Jedinou obranou živých je rychlost a zásah do mozku zombie.

Scarlet se upne k tomu, aby zachránila své dcery za každou cenu. Musí je odvézt na jediné bezpečné místo k přežití, které zná. Na ranč Červený vrch.

Všechny cesty vedou do hrobu - Recenze


Kniha: Všechny cesty vedou do hrobu
Autor: Seth MacFarlane
Počet stran: 176
Nakladatelství: Mladá fronta
Anotace: Spořádaný chovatel ovcí Albert Stark už má po krk drsného života v americkém pohraničí, kde člověka zdánlivě může zabít kdokoliv a cokoliv: souboje v pravé poledne, barové rvačky, jedovatí hadi, pitná voda zamořená cholerou, oděrky od stepních běžců, neduh zvaný „prstitida“. Dokonce i cesta do kadibudky. Ano, na Divokém západě lze umřít na milion způsobů a Albert se chce všech vystříhat. Někteří ho proto považují za zbabělce. Albert tomu říká zdravý rozum. Když ho však jeho dívka kvůli tomu nejnesnesitelnějšímu ťulpasovi v městečku pošle k vodě, rozhodne se Albert zabojovat – přestože neumí střílet, jezdit na koni ani se prát. Naštěstí spojí síly s půvabnou pistolnicí, která svou drsností vydá za oba. Naneštěstí je však ona pistolnice vdaná za nejproslulejšího, nejpodlejšího a nejžárlivějšího ničemu v celém
pohraničí. Zdá se, že Albert právě objevil miliontýprvý způsob, kterak se na Divokém západě dostat do hrobu. 

Chovatel ovcí Albert Stark si žije celkem poklidný život. Někdy se to ale úplně tak říct nedá. Žije ve westernovém městečku a může se kdykoliv dostat do nějaké rvačky nebo se může dostat do souboje, který nemusí jen tak přežít. Největší štěstí, kterého kdy ale potkalo je jeho přítelkyně Louise. Jenže jednoho dne se s ním rozejde a Albert je z toho na dně a jeho nejlepší přítel Edward se ho snaží z toho dostat. Ve městě se také objeví dva nový lidé a mezi nimi je i Anna se kterou se spřátelí. Albert se i tak nadále nemůže smířit s tím, že přišel o Louise a utká se v souboji s jejím současným přítelem, aby viděla že se ničeho už nebojí. Poté ale přijde menší zvrat. Albert se konečně něco doví o Anně a moc přijemné to pro něj nebude. Jak to nakonec celé dopadne? Bude Albert zase s Louise nebo ne?

Moc pěkná knížka u které se můžete někdy i zasmát. Od téhle knížky nečekejte nic světoborného, ale bylo to milé čtení které jsem si užila. O knížce jsem předtím vůbec nevěděla, ale když jsem ji dostala jako nabídku k tomu abych ji mohla zrecenzovat, tak jsem si řekla, že si to přečtu a uvidím jak se mi to bude líbit. Knížka mě nezklamala, ale zase nemůžu říct, že by se mi tolik líbila.
Hlavní hrdina Albert byl skvělý. Šel si zatím co chtěl a to se mi na něm docela dost líbilo. Jen mě pořád na něm štvalo jak chce Louise zpátky, chápu miloval ji, ale k čemu to je když ona o něj nestála.. Druhá taková hlavní postava byla Anna a k ní mám takový neutrální vztah. Nijak jsem si k ní cestu nenašla a myslela jsem si o ní že to bude pěkná mrcha, ale nakonec byla úplně jiná a za to jsem byla ráda.

Závěr knihy byl napínavý a i trochu více té akce tam bylo. Přišlo mi to trochu
předvídatelný, protože jsem tak trochu tušila přeci jak to dopadne. Ale jsem ráda jak to skončilo a můžu říct, že to bylo milé počteníčko třeba i pro někoho na jedno odpoledne, protože kniha je poměrně dost krátká. Já mám sice ráda delší knihy, ale u téhle by to možná bylo i zbytečné.

Podle knihy byl natočen i film, který šel 12. června 2014 do kin. Já ho zatím neviděla, ale mám v plánu se na něj určitě někdy podívat, vypadá to moc dobře.

Shrnutí: Pokud hledáte nějakou nenáročnou rychle přečtenou knížku tak myslím, že tohle by mohla být dobrá volba. Jinak knížku asi moc nějak nemá cenu doporučit. V dnešní době se najdou už i mnohem lepší knihy a mnohem kvalitnější. Ale pokud si chce tuhle knihu přečíst, určitě neváhejte a zkuste to.

Obálky
Anglická
Česká
Hodnocení obálky

Moje hodnocení

Hodnocení v procentech
50 %

Tímto bych chtěla mockrát poděkovat internetovému knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE.

pátek 27. června 2014

Blogger TAG (3. část)



Po týdnu tu mám další část, tentokrát už poslední :). Poslední dvě nominace :). Oběma blogerkám moc děkuju za nominaci.


1. Proč si začala číst?
Tak tady popravdě ani nějak nevím. Vždycky mě to, ale nějak lákalo a někdy jsem něco přečetla. Teď už ale bez knížky nedám ani ránu :D.

2. Co ráda děláš, když nečteš?
Tak mimo to že ráda čtu, tak ráda koukám i na seriály a filmy. I když na ty teď nebyl moc čas. O prázdninách bych to ale chtěla napravit.. 

3. Jaký žánr upřednostňuješ?
Já čtu nějak všechno co mi padne pod ruku a žánr knihy nějak moc neřeším. Ale nejvíc čtu asi YA.

4. Jaký je tvůj oblíbený film podle knihy?
Tak já nějak moc jich nemám, ale pár by se jich našlo. Určitě tam patří Harry Potter. I
když je kniha ještě mnohem lepší, tak na Harryho bych mohla koukat pořád dokola. Pak je to určitě i Hostitel, Hunger Games, nově i Divergence a možná ještě nějaký by se našel.
5. Která kniha podle tebe nezasloužila vydání? 
Tak na tuhle otázku ani moc asi neodpovím. protože já si myslím, že každá kniha si zaslouží aspoň trochu to vydání. I když ta knížka se autorce moc nepovedla. A ani jsem žádnou takovou snad ani nečetla. 

6. Jaká je tvoje nejoblíbenejší kniha? A proč?
Tyhle otázky vážně nesnáším :D. Já jich mám mnohem víc, ale dvě série, které mám vážně dost oblíbené je Divergence a Harry Potter :). Divergence, protože je to pro mě jedna z nejlepších dystopií co jsem kdy četla a Harry Potter.. no řekněte kdo by tu sérii nemiloval ? 

7. Na co se strašně dlouho chystáš, ale nikdy není čas?
Ani nevím, ale vím že jsem si hodně dlouhou dobu chtěla přečíst Měděného jezdce a to budu číst asi tak možná příští týden a strašně moc se na tu knížku těším :).

8. Kolik stranová byla nejdelší kniha, kterou si četla?
Tak to vím moc dobře a byl to pátý díl Harryho Pottera Fénixův řád :), který má asi 799 stran.

9. Do kterého knižního světa by si jela na dovolenou?
Hodně mě láká poslední dobou Narnie, takže to vidím asi tam :D a vidím to na to, že si brzo budu chtít přečíst knížky, které jsem zatím neměla možnost se k nim dostat, tak snad někdy se mi to poštěstí.

10. Kterou postavu by jsi chtěla potkat a nejraději ji vyfackoval? 
Zajímavá otázka :D. Nevím proč, ale jako první mě napadnul Dimitrij ze série Vampýrská akademie. Konkretné se to týká pátého dílu Spoutaní magií, kde mě nehorázně štval :D.

Nominace z blogu Knižní maniačky

1. Jednoduchá otázka na rozběh. Co na čtení miluješ nejvíc?
Zapomenu na realitu. 

2. Existuje knižní postava, kterou by jsi nejradši uškrtila?
Je pravda, že mě dokáže hodně postav naštvat, ale asi bych nechtěla uškrtit nikoho. Myslím, že by to mohla být na druhou stranu škoda :D.

3. Jaký styl hudby preferuješ?
Tak já nějak tohle moc neřeším, poslouchám to co se mi zrovna líbí :).

4. Kdyby byla možnost vystupovat v knize, která by to byla?
Moc mě láká Harry Potter :D. Chtěla bych taky umět kouzlit a mít svojí hůlku :).

5. Domácí autor nebo zahraniční?
Tak tohle taky nějak moc neřeším, ale popravdě mám radši asi víc ty zahraniční. I když ty naši taky podle mě nejsou vůbec špatný. Pár knih už jsem přečetla a nějak takhle jak vzpomínám tak se mi líbí všechny a nějak mě žádná nijak nikdy nezklamala myslím. 

6. Internetové knihkupectví nebo kamenné knihkupectví?
Oba mají výhody i nevýhody. Na internetu se dají v některých e-shopech sehnat knížky za mnohem lepší cenu, ale zas si knihu nemůžete vybrat a může vám kldně přijít trochu poškozená a na knížku musíte chvilku počkat než vám přijde. Za to v kamenném knihkupectví si knížku můžete vybrat sami podle sebe a máte ji hned a můžete třeba i hned číst, ale někdy jsou nevýhodné ty ceny. 

7. Ovlivňuje tě při koupi knihy obálka?
Tak já knihy moc nekupuju, ale jo někdy to tak bývá, protože tomu se prostě nedá odolat.

8. Díváš se na filmy zpracované podle knihy?
Jo dívám se. Ale vždycky se snažím nejdřív přečíst knihu a pak teprve si kouknu na film. U některých jsem to už nevydržela a bohužel koukla na film dříve a knížku mám třeba teprve v plánu přečíst.

9. Na jakou knihu se momentálně nejvíc těšíš?
Tak momentálně se hodně těším na druhý díl Sirotčince, který by měl vyjít v srpnu a moc se na tu knihu těším, snad se k ní brzo dostanu.


10. Co ráda děláš, když nečteš?
Tak ráda koukám na filmy a seriály. Dále pak voln čas travím s přáteli a nebo s rodinou :).

Tak a to je už úplně všechno. Naštěstí mě nikdo už další nenominoval. Jinak všem chci ještě jednou poděkovat těm co mě nominovali. Moc si toho vážím!! :) A brzo se můžete těšit na další TAG ;)

středa 25. června 2014

Waiting on Wednesday (22)



Cílem meme je každou středu ukázat knihu, kterou si chceš přečíst.


Amy a Roger: Na cestě
Morgan Matson

Anotace: Amy se na léto dvakrát netěší. Její máma se rozhodla přestěhovat na druhý konec země a Amy má teď za úkol dovézt její auto z Kalifornie do Connecticutu. Problém je, že od té doby, co její otec zemřel při autonehodě, se Amy není schopná posadit za volant. Děsí ji to. A v tu chvíli přichází na scénu Roger, prý starý přítel rodiny (jak tvrdí Amyina matka), který má také v plánu road trip přes půlku Států. Nejkratší možná trasa je naplánovaná, tak stačí vyrazit… Proč to ale nevzít zábavnější cestou? Udělat si pár zajížděk rodičům natruc a poznat Ameriku? Pomůže to oběma, aby se vyrovnali sami se sebou a zacelili bolavé rány?

Trochu šílená jízda Amerikou + špetka romantiky = báječné čtení nejen na léto! Navíc s přidanou hodnotou spousty obrazového materiálu a playlistů připravených přímo pro vaše uši, aby se vám lépe četlo!

Tohle je ideální čtení na léto :). Proto doufám, že jsi tuto knihu bude mít možnost přečíst :).


neděle 22. června 2014

Hvězdy nám nepřály - Recenze


Kniha: Hvězdy nám nepřály
Autor: John Green
Počet stran: 240
Nakladatelství: Knižní klub
Anotace: Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vyprávěčskému talentu vyznívá velmi působivě.

Něco o autorovi: 
John Michael Green se narodil 24. srpna 1977 ( Indianapolis, Indiana). Americký spisovatel, držitel několika ocenění. Píše knihy pro mladé. Několik let žil v Chicagu, kde pracoval pro časopis Booklist. Jeho prvotina Hledání Aljašky (Looking for Alaska, 2005) byla v roce 2006 oceněna Michael L. Printz Award. Americkou knihovnickou asociací byla zařazena mezi deset nejlepších knih pro dospívající.

BOOK TRAILER


Knížka vypráví o šestnáctileté Hazel, která měla rakovinu štítné žlázy a ze které se jí podařilo vyléčit. Jenže časem se rakovina přesunul k plicím a od té doby se jí moc dobře nedýcha a musí vždy u sebe nosit kyslíkovou bombu. Sama si uvědomuje, že už tu moc dlouho nemusi být a snaží se s tím vším smířit. Posléze se začne taky osamostňovat a už tolik nebývá mezi lidmi a hlavně mezi přáteli jako dříve. Proto její rodíče chtějí aby začala chodit do podpůrné skupiny, kde jsou další nemocní, kteří trpí rakovinou. Jí se tam zpočátku moc nechce, ale nakonec se rozhodne že tam chodit bude. Jednoho dne tam potká Augusta, který měl taky rakovinu, ale zvítezil nad ní, i když mu museli amputovat nohu. Díky němu se Hazel změní úplně život. Zamilují se do sebe a jsou spolu šťastný. Ale jakto to celé dopadne? Zůstanu Hazel s Augustem nebo to nakonec bude mít smutný konec?


Přiznám se, že knížku nejde moc popsat nebo hodnotit slovy. Tohle by si prostě měl přečíst každý sám a udělat si na knihu svůj vlastní názor.

Na knížku jsem se těšila moc, ale zas na druhou stranu jsem se bála toho co mě čeká.
Různé recenze co jsem doposud četla byly hlavně o tom, že je to krásný, dojemný příběh ale, že hlavně nakonci knihy se vám bude chtít brečet. Pokud jste citově založený člověk jako já tak věřte mi, že brečet se vám bude chtít, takže ta nějaká slza vám ukápne. Doporučuji mít když tak u sebe nějaký ten kapesník předem.

Věděla jsem předem do čeho jdu, ale popravdě jsem byla z průběhu knihy ještě víc překvapená a některé části jsem nečekala že budou takové, hlavně tady myslím, že jsem nečekala takový konec. :(

Jinak je kniha dost čtivá, že bude chtít jenom pořád číst dál a dál. Chvílemi může být pro někoho i trochu napínavá, protože přeci jste zvědavý jak to bude celé pokračovat a kniha jak už celému příběhu odpovídá je především romantická. Takže ty, kteří tenhle typ knížky moc nemusí, jim tuhle knihu asi nemá moc cenu doporučovat. Ale k tomuhle příběhu se to hodilo dokonale.
Kniha je vtipná a smutná zároveň. Doposud jsem nic takového nečetla a je to jedna z nejlepších knih co jsem kdy četla.

Hlavní postava Hazel, která na mě ze začátku působila taková tichá myška. Už ze začátku mi je bylo trochu líto, protože bylo vidět že to v životě neměla vůbec lehké a že by si zasloužila lepší život. Ale čím víc jsem se do příběhu dostávala a Hazel měla možnost více poznat, tak pak jsem si ji dost oblíbila. 
Jako druhého hlavního hrdinu příběhu tu máme Augusta a řekněte sami, kdo by jeho prostě nemiloval? On byl prostě dokonalý a ty jeho různé vtipné hlášky, zbožňuje je. Myslím, že u něho nemusím ani nic víc dodávat.

Závěr knihy byl pro mě hodně překvapující a popravdě jsem si myslela, že to skončí úplně jinak, ale skončilo to jak to skončila a mě nezbývá nic jiného než to že se s tímhle koncem musím smířit. Jak už jste asi mohli poznat i u mě ta slza ukápla, ani já jsem se tomu nevyhnula, ale u téhle knihy to ani jinak nešlo. I když je pravda že jsem s tím koncem nespokojená, přijde mi to strašně nefér. Ale jak se říká život holt není někdy takový jaký by jsme ho chtěli my. 

Shrnutí: I když je to fiktivní příběh, přijdeme mi hodně reálný a je podle klidně možné že
něco podobného se může i někdy stát. Kdo si knížku přečte, tak se určitě potom hodně zamyslí a začne nad ní i přemýšlet. U mě se tak stalo. A uvědomí si že každý z nás by si měl vážit toho co má, měl by si vážit maličkostí, protože přeci jen život může být někdy hodně krátký a nikdy nevíme co se může stát. Knížku by si měl podle mě přečíst každý a já bych to klidně i zařadila do povinné literatury. U knihu se zasmějete, ale i si z ní můžete něco odnést. Krásný, dojemný, smutný příběh, který za přečtení stojí! DOPORUČUJI!!!

Jinak mám v plánu si určitě od tohoto autora přečíst další jako knihy, které určitě taky budou stát za to.
A film jsem zatím neviděla, ale určitě se mi bude chtít brečet ještě víc :).

Obálky
Všechny jsou krásné, hlavně ta naše prvního vydání se mi dost líbí :).
Anglická 1, 2 * Portugalská * Italská * Slovenská * Švédská * Česká
Hodnocení obálky

Moje hodnocení

Hodnocení v procentech
100 %

Trailer k filmu

sobota 21. června 2014

On my wishlist (40)


Meme pořádá Book Chick City.

Cílem meme je každou sobotu (nebo alespoň nějakou sobotu) ukázat knihu/y, které bychom si přáli mít. Můžou to být knihy staré, nové nebo i ty které ještě nevyšly.




Včera jsem narazila na film, který mě celkem zaujal. Předtím bych si ale chtěla přečíst knihu, která taky vypadá dobře :).

Tak na tuhle knížku se moc těším. Podle mě to bude skvělý příběh :).