úterý 18. února 2014

Zatmění - Recenze


Kniha: Zatmění
Díl v sérii: 3
Série: Stmívání (Twilight)
Autorka: Stephenie Meyer
Počet stran: 480
Nakladatelství: Egmont
Anotace: Kniha odhaluje také jiné věci, než samotný příběh, například minulost Jaspera a Rosalie.
Ale teď k příběhu...
V okolí se začínají dít zvláštní věci - lidé umírají a příčina není známá.
Ve městě se skrývá Victoria, která chce pomstít svého druha Jamese. Proměňuje náhodně lidi v upíry, kteří bez milosti vraždí. Proto se upíři musí sjednotit s vlkodlaky, aby ochránili Bellu. Jacob je do ní beznadějně zamilovaný.
Co se odehraje na vrcholku hor. Porazí Victorii? Zachrání Bellu? Bude Bella upírkou?



Něco o autorce: 
Stephenie Meyer se narodila v USA 23. prosince 1973. Vyrůstala v Phoenixu v Arizoně (který také užila ve svých knihách) se svými pěti sourozenci a nadále v Phoenixu žije. 
Vystudovala Brigham Young University, je šťastně vdaná a má tři syny (Gabo, Seth a Eli). Sama psala během normálního života matky třech ani ne desetiletých kluků, a přesto (nebo proto) jsou její knihy skvělé. K první knize Stmívání získala inspiraci ze snu. Píše při poslechu hudby, nejvíce jí inspiruje skupina Muse.
Půlnoční slunce (Midnight sun) - Stephenie napsala ještě poslední díl k Twilight serii, ale ještě před dokončením se její dílo objevilo na internetu. Meyerová tedy odložila psaní na neurčito, protože jí velice mrzelo, jak bylo její dílo zneužito. MS by ale měl být stejný příběh jako první díl Stmívání, ale z pohledu upíra Edwarda Cullena.

MOVIE TRAILER



Může obsahovat spoiler!!

Oproti druhému dílu byl tento díl mnohem lepší. A i když byla knížka čtivá tak já jsem ji četla celkem
pomalu, ale nebylo to z toho důvodu, že by byla kniha nudná bylo to z jiného důvodu. Příběh jako takový mi přišel občas zdlouhavý a vcelku i o ničem. Kdyby kniha byla o polovinu kratší podle mě by se vůbec nic nestalo. Takže jako oddechovka tahle knížka nebyla špatná, ale nějak extra napínák nebo knížku plnou zvratů nečekejte! Kdo viděl film dříve (jako já) a knihu třeba zatím nečetl, protože díky filmu se mu třeba už do toho moc nechce, s tím jsem i já měla malinko problém, ale větší problém byl ten, že tahle knížka je podle mě spíš pro mladší, nebo spíš z ní budou určitě víc unešenější a já už moc nepatřím k těm mladším, ale kniha se od filmu docela dost bych řekla odlišuje. Jediné co mi přišlo stejné byli postavy a nějak linie děje. A to i když já mám film docela ráda, tak knihu i přesto, že jsem z ní úplně nadšená nebyla mám stoprocentně radši.


Postavy.. Bellu už od prvního dílu moc nemusím, ale je pravda, že v tomhle díle mi už
tolik nevadila jako v těch předchozích (nejvíc mi vadila ve druhém díle), celkově mě na
ní nejvíc štvalo to jak pořád o sobě říkala jak je v 18 letech stará, já vím že každý ví že Edwardovi bylo 17 let když se proměnil v upíra tak proto ji to vadí, ale i tak si myslím, že to prostě není normální. Edward oproti druhému dílu kde skoro nebyl se zase vrátil a já byla šťastná jak blecha :). Vím že asi ne všichni ho mají rádi, ale já prostě mám a díky němu mě knížka bavila mnohem víc. Bez něho bych se možná na zbytek dílu i možná vykašlala, i když jsem to z druhým dílem chtěla udělat, nakonec jsem si to ale rozmyslela. Jacob.. s tím jsem si nepadla do oka už od začátku. Sama moc nevím proč, ale nemám ho ráda (kdo ho máte rádi tak mě prosím neukamenujte). A přitom herec který ho hrál mám celkem ráda, ale i tak jsem ho nemusela ani moc ve filmu, i když tam ta nenávist nebyla tak strašná jak v knize :D. Nejvíc ale moje oblíbená postava je pořád Alice tu mám prostě strašně ráda a hrozně by mě zajímal její příběh z lidského života.


Celkově co se mi na knize líbilo a proto jsem možná knize dala čtyři hvězdičky byly
příběhy Rosalie a Jaspera z lidských životů. V knize jsou víc popsány a dozvěděly jsme se o nich mnohem víc. Myslím, že takovéto příběhy by mohla autorka napsat o každým s Cullenových, ale nevím co se stane zatím ve čtvrtém díle a možná by to mohlo být i moc. 
Další věc co se mi na knížce líbila, bylo vyprávění Legend o vlkodlacích, i když to tak úplně legendy nejsou. V knížce je i to více popsaný, ale přišlo mi, že jsem se v tom trošku ze začátku ztrácela a moc jsem nevěděla co čtu, ale po chvilce jsem se zorientovala. Myslím, že k tomu nebylo co k nepochopení jen já jsem se možná na čtení v tu chvíli moc nesoustředila.

Konec knihy mi nepřišel nijak zvláštní, pravdou je, že tam bylo konečně víc akce, ale celkově so myslím, že tam toho mohlo být víc, třeba by pak kniha nadchla víc čtenářů.

Obálky
Jsou skoro všechny stejné :), ale hodně se mi líbí ČESKÁ a KOREJSKÁ.

Anglická (první dvě) * Německá * Ruská * Vietnamská * Česká
 No není krásná? :)
Korejská
Slovo závěrem...
Pokud jste sérii Twilight zatím nečetli tak si myslím, že za jedno přečtení to stojí, i když už třeba nepatříte k nejmladším. Ale není důvod se taky do toho hned hrnout, protože přece jsou i lepší knihy. Sama si myslím, že se k této knize nevrátím, že mi to jednou stačilo. Celkově knihu doporučuji spíš mladším čtenářům, těm by se to podle mě mohlo i víc líbit.

Hodnocení obálky

Moje hodnocení

Hodnocení v procentech
70 %

Možná se trochu omlouvám za delší recenzi a když si ji přečtete budu jen ráda a taky za trošku víc srovnávání s filmem.

2 komentáře:

  1. Mě se série líbila, ale zrovna tenhle díl mě vůbec nebavil. Byl nudnej, zdlouhavej, to samý i film.
    Giveaway

    OdpovědětVymazat

Děkuju za vaše komentáře!!! :)