neděle 20. dubna 2014

Dračí oči: Čarodějka - Recenze


Kniha: Čarodějka
Díl v sérii: 1
Série: Dračí oči
Autorka: Kristina Hlaváčková
Počet stran: 392
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Učit se tančit, vyšívat a jak být hezká? To není nic pro princeznu Elenu. Chce bojovat po boku bratrů a prožívat velká dobrodružství. Ani se nenaděje a její sen se začne stávat skutečností. Osudové setkání s rudým drakem Ašrakem změní malé princezně život. Musí opustit svůj domov a odjet k elfům do kouzelného lesa, kde se má naučit ovládat a hlavně skrývat magii, která jí koluje v žilách. Nejde však o žádnou prestižní školu pro mladé dámy... Dokáže Elena čelit všem změnám a nástrahám osudu, které na ni čekají? S pomocí mladého draka Charlika a svérázného přítele Michaela na to nebude sama. Bude to však stačit? Nepůjde totiž jen o ni, ale o budoucnost celého světa!

Něco o autorce: 
Kristína Hlaváčková se narodila v roce 1979 v Praze. Část svého dětství strávila s rodinou v Nigérii. Začala psát velmi brzy, většinou ale "do šuplíku". Na střední škole získala stipendium do USA, kde si našla cestu k jedné životní "lásce" - ke keramice. V současné době spolupracuje jako překladatelka s ČVUT a vrátila se ke studiu na Univerzitě Karlově. V minulosti překládala titulky seriálů pro MTV a texty pro prestižní čínský architektonický časopis.
Kniha Dračí oči - Čarodějka je její prvotinou.




BOOK TRAILER


Může obsahovat spoiler!!

Začnu asi tím, že jsem nečekala, že by se mi knížka mohla tak líbit. O dracích jsem toho zatím moc nepřečetla, konkrétně jenom asi jednu knihu (teď už dvě). Popravdě jsem ani nečetla Eragona (stydím se), takže ode mě nečekejte, že bych to nějak z tou knihou i srovnávala, prý se tam nějaké napodobeniny našli, ale já bohužel nemohla najít ani jednu. 


Na knížku můžu říct, že jsme se těšila. Už dlouho jsem nečetla žádnou fantasy knížku a tak jsem si myslela, že tahle by přeci mohla být dobrá. Napsala ji česká autorka, takže už jenom proto jsem si ji chtěla přečíst a chtěla jsem vědět jak se jí její prvotina povedla. Takže si myslím, že jako její prvotina, není knížka vůbec špatná.

U téhle knížky jsem našla jak klady tak i zápory a těmi začnu. Na knížce mi toho zas tolik nevadilo, ale asi skoro nejvíc mi vadily dlouhé kapitoly, občas jsou teda i krátké. Je pravda že pak jsem si na to už i zvykla, ale i tak bych příště brala spíš kratší. Další je ten že jsem od knížky čekala třeba trochu víc složitější zápletku, víc akce a víc napětí. Třeba romantiku v téhle knížce nehledejte vůbec, ale to mě ani nevadilo.

Klady i tady se našli. I přesto, že knížka není úplně nejtenčí tak byla strašně čtivá, ani ne za dva dny jsem už byla v polovině a to jsem si myslela, že se s knížkou nějakou dobu budu jen prát. Myslím jsem si taky, že na knížku se budu muset hlavně v klidu soustředit,
ale v závěru se dá říct, že tahle knížka byla spíš oddechovka na dvě odpoledne. Jak jsem již psala výše v knize není nijak složitá zápletka a hned od začátku víte o čem vlastně čtěte a kniha se čte až neuvěřitelně lehce a hned od začátku vás chytne a nebude vás chtít ani pustit. Další klad je ten, že jsem z knihy cítila úplně tu atmosféru a i představivost tu u mě jela na plné obrátky a proto mám fantasy tak ráda, jsou jiné než knížky ze života a proto je i ráda čtu, ponořím se vždycky do toho světa a nevnímám okolí.

Hlavní hrdinka Elena se už odmalička ničeho nebála a to se mi na ní líbilo nejvíc. A teď přicházím právě ještě k jednomu záporu, o kterém asi už skoro každý ví. Eleně je osm let, a nechápu proč ji nemohla dát autorka trochu vyšší věk, už jen kvůli tomu, že v tomhle věku se takhle chovat nemohla. Díky tomu jsem si ji i často představovala jak dospělou. Jinak ji nemám co vytknout, našla se jedna chvíle kdy mě trochu naštvala, ale jinak jsem ji měla ráda. Michael tak ten mi moc k srdci nepřirostl (je to divný, vždycky si
oblíbím hlavního hrdinu), nevím ani proč, protože svým způsobem jak se choval k Eleně bych ho i měla mít ráda. 
Jinak najdeme tu samozřejmě draky, konkrétně Charlika a Ašraka. Charlik byl úžasný drak, už teď mi chybí. Poté se tu i hodně objevují elfové a i ty trpaslíci se tu najdou.

Závěr knížky nebyl nijak moc překvapující, ale líbil se mi, i když je pravda že by mu nechyběl trochu víc té akce. Autorka to ukončila dobře a popravdě netuším jestli má být další díl, ale ani by být nemusel. 

Shrnutí: Pokud hledáte nějakou nenáročnou fantasy knížku tak vám určitě můžu doporučit tuhle, i když ji napsala česká autorka. Myslím, že zas tak špatná kniha to není, i když má svoje klady a i zápory. Pokud vám přece vadí třeba i ten věk hlavní hrdinky, tak si myslím, že se na to dá zvyknout. Já to třeba pak už nějakou nevnímala, protože jsme byla ponořená do příběhu. Pokud i tak pořád váháte, zkuste dát knize aspoň šanci ;) a uvidíte sami. 


Hodnocení obálky

Moje hodnocení

Hodnocení v procentech
80 %

Tímto bych chtěla mockrát poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE.

10 komentářů:

  1. Buď v klidu Eragona jsemtaky ještě nečetla :D Kniha mě hodně zaujala , ale cooo ??? Eleně je osm to jsem netušila !! :D čekala jsem že jí bude tak kolem těch šestnácti jako skoro každé hrdince ve fantasy knížce :D Ale stejně si jí asi přečtu :) Moc pěkná recenze :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo teď už jsem taky v klidu :D, ale i tak už si ho chci docela dlouho přečíst a ono nic :).
      Já to taky netušila, ale těsně než jsem se do knížky pustila jsme to zjistila, nechápu proč ji dala tenhle věk, ale tak dobře no :D. A určitě si knihu přečti ;), zas tak špatná není :). Děkuju moc :)).

      Vymazat
  2. Recenze by neměly obsahovat spoilery, takže si to přečtu až po přečtení knihy. No, být tebou, napíšu tam, že je to názor, ne recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se, aby v nich nebyli, ale radši tam vždycky napíšu že se můžu stát že je recenze bude obsahovat možná trochu.

      Vymazat
  3. Neznie to zle, ale tých 8 rokov je na mňa málo. Myslela som , že to bude niečo také teenegerskejšie s drakmi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba by sis na to časem zvykla jako já. Je pravda že pak bude i Elena starší, ale jak se chce tobě :)).

      Vymazat
  4. Hezké.....Rozhodně se chystám číst. Jinak mě mrzí ty spoilery, ale co se dá dělat, i já se to musela odnaučit:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda.
      Já vím, snažím se aby tam nebyli, ale i tak radši na to upozorňuji.

      Vymazat
  5. Anonymní3/5/14

    Já mám Eragona rozečteného :D
    Někomu zní hrozně, když řeknu, že ho mám rozečteného už od února! Jenže... ono je to ještě horší! :D Já ho mám rozečteného od února 2013... :D blbéé, už bych to jakože mohla dočíst :D
    Dračí oči zatím nemám v plánu číst, ale musím říct, že mě hodně zaujala autorka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak takhle dlouho mít rozečtenou knihu se mi ještě nepodařilo :D, ale tak budu ti držet palce aby jsi to jednou dočetla ;), určitě to dočteš jednou, časem :D.
      Tak uvidíš třeba časem si ji budeš chtít přečíst, za sebe jako oddechovku ti ji můžu doporučit. :))

      Vymazat

Děkuju za vaše komentáře!!! :)