úterý 15. října 2013

Slepá skvrna - Recenze


Kniha: Slepá skvrna (ZDE si ji můžete objednat)
Autor: Torkil Damhaug
Počet stran: 424
Nakladatelství: Jota
Anotace: Liss žije v Amsterodamu, když ale její sestra Mailin náhle zmizí, vrací se prvním letadlem domů do Osla. Sestry od dětství sdílely společné zážitky stejně jako místa, kam utíkaly, když jim bylo smutno. Za zmizením Mailin, která pracovala jako psychoterapeutka, se skrývá tajemství. Jakou roli v něm hraje dvanáctiletý Jo, který se rozhodl skončit se svým životem?
Slepá skvrna je vyprávěna v dramatickém tempu, které bere dech. Jde o napínavý příběh plný krutosti, jež si může člověka a jeho nitro podmanit a ovládnout veškeré jeho chování. Čtenář prochází řadou různých prostředí, podsvětím v Amsterodamu, opuštěnou chatou v hlubokých norských lesích a především drahou psychiatrickou ordinací v nejlepší čtvrti Osla. Nevyhne se ale ani policejnímu pátrání, které musí brát ohled na celebrity, takže vrah je jako obvykle rychlejší. Příběh ozvláštní dokonce milostná aférka osamělého policejního vyšetřovatele s emancipovanou lékařkou ze soudní patologie. A přesto je to detektivka neobvyklá, do níž je zakomponováno například také téma drog, incestu či anorexie. Jde o perfektní psychologickou studii člověka, která svědčí o tom, že zraněná duše je nezhojitelná. Damhaug umí přesvědčit čtenáře, že případ je pravdivý, nebo – což je ještě horší – pravděpodobný kdekoli na světě.


Něco o autorovi:
Torkil Damhaug se narodil v roce 1958 v Lillehammeru, vystudoval antropologii a literární teorii na univerzitě vBergenu. Než se pustil do studia medicíny, potuloval se podle vlastních slov po Francii a živil se příležitostnou prací. Řadu let působil jako psychoterapeut a psychiatr, jeho literární debut vyšel roku 1996, nyní žije jako spisovatel na plný úvazek v městečku Lørenskog nedaleko norského hlavního města. Jeho knihy zaznamenaly výrazný zahraniční úspěch, byly přeloženy do němčiny, francouzštiny, ruštiny, holandštiny, polštiny a turečtiny.



Příběh začíná roku 1996 na Krétě kam odjela Joova rodina. Jo si tam najde přátele a dokonce se mu začne líbit jedna holka :). Nejvíc se začne, ale bavit ze Sakem, známou osobností. Zničehonic, ale příběh přeskočí do roku 2008, k mladé Liss, která žije v Amsterodamu. Jenže její sestra Mailin náhle zmizí a nikdo neví kde je. Liss se okamžitě vydává do Osla. Jednoho dne, když se Mailin pořád nenašla, přijde Liss pošta a v něm nahrávka s Mailin, později najdou její mrtvé tělo. Najít vraha, ale nebudu vůbec snadné, každý koho policie vyslýchá má alibi.. Kdo ji nakonec zabil a proč jsou si rok 1996 a 2008 tak společné?? To vše se dovíte v knížce ;).


Může obsahovat spoiler!!!

Knížka se mi ze začátku hodně líbila. Jenže, když přišel rok 2008, tak jsem byla z toho trošku zmatená a nějak jsem netušila co by se všechno v knížce ještě dít :-).. A ty dva roky 1996 a 2008 jsem pořád nemohla nějak pochopit co mají společné. Opravdu tohle se dovíte až na konci knihy :D
Postavy.. no nikoho jsem si zvlášť neoblíbila, všechny jsem měla ráda tak průměrně.

Knížku jsem četla strašně moc dlouho, proto mi přišla občas trošku nudná a už jsem chtěla konec, nakonec jsem byla trošku ráda, že jsme si na ten konec přece jen chvilku počkala. Knížka byla psaná z více pohledů. Ze začátku jenom z pohledu Joa, pak Liss, ale pak asi v polovině knihy začalo střídat, každá kapitola třeba byla úplně z jiné postavy. Tohle je další věc, která mi na knížce trošku vadila, protože jsem se v tom trošku začala pak ztrácet. 

Závěrem můžu říct, že knížka byla napínavá a akční. Romantiku v ní moc nehledejte, je tam jenom malinko. Jinak by čtivá, ale jak jsem již psala byla i občas nudná no.. Konec mi vyrazil dech, opravdu jsem netušila, že by tenhle člověk mohl být vrah, i když se na to teď podívám zpětně, tak nechápu jak to, že jsem si toho nevšimla už dřív :D a proto jsem knihu hodnotila 4 hvězdičkami. 

Něco k obálkám..
Originální
Německá

Česká
Slovo závěrem..
Kdo má rád detektivky, tak si určitě počte. Byl to moc pěkný psychologický příběh, ale není to úplně můj typ knížky..

Hodnocení obálky

Moje hodnocení

Hodnocení v procentech
70 %

Tímto bych chtěla mockrát poděkovat internetovému knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE.

4 komentáře:

  1. Takové ty severské kriminální věci, jsou skoro vždycky strašně dobré. O tomto jsem ještě neslyšela, ale zní to moc dobře, hážu do to-read. :o)

    Dik za tip..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo ono to nebylo úplně jakžtak špatné, ale u mě byla chyba ta, že jsem ji četla trošku dýl no.. Sama jsem o knížce neslyšela, a ani jiný typ knížky jsem nečetla takže jsem is to vzala tak trošku jako risk :D. Jinak nemáš za co, já ráda poradím :DD.

      Vymazat
  2. Souhlasím s předchozím komentářem. :) Taky se po tom podívám.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za vaše komentáře!!! :)