pondělí 14. dubna 2014

Tajemství upírů - Recenze


Kniha: Tajemství upírů
Díl v sérii: 1
Série: Říše temnot
Autorka: L. J. Smith
Počet stran: 240
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Šestnáctileté Poppy zbývá pár týdnů života. Trpí rakovinou slinivky a není šance na vyléčení. Její dlouholetý přítel James jí nabídne řešení. Tím však poruší přísné zákony Říše temnot a teď ho čeká trest za vyzrazení tajemství a za lásku k člověku. Bude mít Poppy dostatek odvahy, aby se dobrovolně stala upírem? Podaří se jim společně uniknout před nejhorším trestem? První díl tajemné série Říše temnot.

Něco o autorce:
L. J. Smith (Lisa Jane Smithová nebo Ljane) je americká autorka žijící v Bay Area v Kalifornii. LJ Smith je pseudonym. Říká, že nejšťastnější je ve svém srubu v blízkosti národního parku Point Reyes. Psala od roku 1987 do roku 1998, kdy s psaním přestala, a znovu začala až v roce 2008. Tuto pauzu si Ljane udělala z mnoha různých osobních důvodů (rakovina v rodině a následná ztráta matky). Její knihy jsou kombinací stylů pro mladé i dospělé čtenáře. Věnuje se velkému množství žánrů, které se nebojí kombinovat, včetně hororu, sci-fi/fantasy a romantiky. Jejím nejúspěšnějším dílem jsou série Night World a Vampire Diaries.




Může obsahovat spoiler!!

Docela dlouho jsem se rozmýšlela jestli se do téhle série pustit, věděla jsem totiž že to má deset dílů (nevím
jestli je to konečný počet) a už z tohoto důvodu se mi do série moc nechtělo. Pak jsem ale zjistila, že každý díl je o něčem jiném a já se rozhodla, že to zkusím. A popravdě jsem ráda, že jsem to zkusila. Od knihy jsem toho moc nečekala, ale díky tomu jsem z ní byla mile překvapená. Vážně se mi to líbilo a ráda si přečtu i další volná pokračování.
Od této autorky jsem jinak nečetla ani žádnou sérii, možná časem si ještě přečtu nějakou jinou.

Tahle kniha mě ale taky zaujala především svojí anotací, přece jen rakovina je takové vážnější téma, o jakém není možná pro každého lehké o něm mluvit.
Co mě ale taky dost zaujalo a možná i trochu překvapilo to, že kniha byla v originále poprvé vydaná už v roce 1996!! Takže úplně nejnovější kniha to není a v té době, tyhle knihy ještě moc nebyly, hlavně teda upíři, takže to je jedna z mála prvních knih v tomto žánru, takže bych to neměla ani nějak moc srovnávat s jinými knížkami.

Postavy.. To co se stalo Poppy by nechtěl určitě zažít nikdo z nás a celkem jsem si jí oblíbila a trochu mi možná bude chybět, snad se ještě v nějakém díly objeví. James, tak toho jsem měla strašně ráda, to co udělal pro Poppy, chtěl ji pomoc, protože o ní nechtěl přijít a i přesto se vystavil nebezpečí.

Kniha byla čtivá a měla jsem ji přečtenou během chvilky. Občas mi nějaké scény přišli trošku divné a přišlo mi to třeba i moc zrychlené, hlavně ten konec mě trochu překvapil. Přišlo mi to jako, že to autorka potřebuje zničehonic ukončit a je to asi jediná část která
Las Vegas :)
se mi moc nelíbila. Tím nechci říct, že se mi konec nelíbil, líbil se mi, byl napínavý a bylo tam aspoň trochu akce, jen kdyby to třeba bylo trošku delší bylo by to lepší.


Jinak jsem ráda, že to tímto dílem končí a máme jenom volná pokračování. Taky jsem četla, že někomu konec přijde otevřený, mě teda nepřišel skoro vůbec. Tak jako byla bych ráda jak by to bylo dál, ale myslím že na druhou stranu by byl další díl trochu o ničem. Takže já jsem s koncem byla nadmíru spokojená.

Pokud nechcete přímo nějakou náročnější četbu, tak tahle kniha by mohla být jako pravá oddechovka na jedno třeba deštivé odpoledne. Za sebe knihu můžu doporučit dál, myslím že zkusit by si ji měl přečíst každý. Rozhodně ani já nelituji, že jsem si ji přečetla ba spíše naopak jsem ráda, že jsem měla šanci se k ní dostat a že jsem si ji mohla přečíst.

Obálky
Myslím, že naše se povedla, ale zahraniční už se mi tolik nelíbí:/.


Anglická 1, 2 * Francouzská * Německá * Česká
Hodnocení obálky

Moje hodnocení

Hodnocení v procentech
80 %

Tímto bych chtěla mockrát poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE.

8 komentářů:

  1. Tuhle sérii zbožňuji! Všechny díly mám strašně ráda a L.J.Smith je moje oblíbená autorka. Jsem velice ráda, že se ti první díl líbil! :) Ale víš co se mi na sérii líbí nejvíc? Že s postavami, které jsou třeba ve třetím díle se potkáš i v dalších dílech...Říše temnot je sice obrovská komunita, ale pořád narážíš na známe tváře. :) Jsem zvědavá, co řekneš na ostatní díly!
    Super recka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda i já že se mi líbil, popravdě jsem to ani moc nečekala :). Tak to je super :), ale tak trochu jsem v tom i doufala, že se třeba někdo v dalším díle vrátí :)). Sama jsem zvědavá co na něj řeknu, mám v plánu se brzo pustit do dalšího dílu tak uvidím :)).
      Děkuju moc! :).

      Vymazat
  2. Tenhle díl jsem četla :) jako jediný z téhle série a hodně se mi líbil , ale byla bych radši kdyby to pokračovalo s těmito hrdiny :) ale četla jsem ji už dávno takže se do celé série pustím od znova . Moc pěkná recenze :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bych byla i já ráda, ale tak snad budu spokojená i s těmi dalšími hrdiny této série :).Děkuju moc :), tvé komentáře mi dělají radost :).

      Vymazat
  3. Nejlepší série od autorky, jediná celá čtivá :D
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od ní ani nic jiného nečetla, takže nemůžu ani nějak srovnávat :). Ale mám v plánu si od ní ještě přečíst něco jiného :).

      Vymazat
  4. Tuto sérii si chci přečíst. Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji zkus přečíst :). Děkuju :)

      Vymazat

Děkuju za vaše komentáře!!! :)