neděle 22. června 2014

Hvězdy nám nepřály - Recenze


Kniha: Hvězdy nám nepřály
Autor: John Green
Počet stran: 240
Nakladatelství: Knižní klub
Anotace: Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vyprávěčskému talentu vyznívá velmi působivě.

Něco o autorovi: 
John Michael Green se narodil 24. srpna 1977 ( Indianapolis, Indiana). Americký spisovatel, držitel několika ocenění. Píše knihy pro mladé. Několik let žil v Chicagu, kde pracoval pro časopis Booklist. Jeho prvotina Hledání Aljašky (Looking for Alaska, 2005) byla v roce 2006 oceněna Michael L. Printz Award. Americkou knihovnickou asociací byla zařazena mezi deset nejlepších knih pro dospívající.

BOOK TRAILER


Knížka vypráví o šestnáctileté Hazel, která měla rakovinu štítné žlázy a ze které se jí podařilo vyléčit. Jenže časem se rakovina přesunul k plicím a od té doby se jí moc dobře nedýcha a musí vždy u sebe nosit kyslíkovou bombu. Sama si uvědomuje, že už tu moc dlouho nemusi být a snaží se s tím vším smířit. Posléze se začne taky osamostňovat a už tolik nebývá mezi lidmi a hlavně mezi přáteli jako dříve. Proto její rodíče chtějí aby začala chodit do podpůrné skupiny, kde jsou další nemocní, kteří trpí rakovinou. Jí se tam zpočátku moc nechce, ale nakonec se rozhodne že tam chodit bude. Jednoho dne tam potká Augusta, který měl taky rakovinu, ale zvítezil nad ní, i když mu museli amputovat nohu. Díky němu se Hazel změní úplně život. Zamilují se do sebe a jsou spolu šťastný. Ale jakto to celé dopadne? Zůstanu Hazel s Augustem nebo to nakonec bude mít smutný konec?


Přiznám se, že knížku nejde moc popsat nebo hodnotit slovy. Tohle by si prostě měl přečíst každý sám a udělat si na knihu svůj vlastní názor.

Na knížku jsem se těšila moc, ale zas na druhou stranu jsem se bála toho co mě čeká.
Různé recenze co jsem doposud četla byly hlavně o tom, že je to krásný, dojemný příběh ale, že hlavně nakonci knihy se vám bude chtít brečet. Pokud jste citově založený člověk jako já tak věřte mi, že brečet se vám bude chtít, takže ta nějaká slza vám ukápne. Doporučuji mít když tak u sebe nějaký ten kapesník předem.

Věděla jsem předem do čeho jdu, ale popravdě jsem byla z průběhu knihy ještě víc překvapená a některé části jsem nečekala že budou takové, hlavně tady myslím, že jsem nečekala takový konec. :(

Jinak je kniha dost čtivá, že bude chtít jenom pořád číst dál a dál. Chvílemi může být pro někoho i trochu napínavá, protože přeci jste zvědavý jak to bude celé pokračovat a kniha jak už celému příběhu odpovídá je především romantická. Takže ty, kteří tenhle typ knížky moc nemusí, jim tuhle knihu asi nemá moc cenu doporučovat. Ale k tomuhle příběhu se to hodilo dokonale.
Kniha je vtipná a smutná zároveň. Doposud jsem nic takového nečetla a je to jedna z nejlepších knih co jsem kdy četla.

Hlavní postava Hazel, která na mě ze začátku působila taková tichá myška. Už ze začátku mi je bylo trochu líto, protože bylo vidět že to v životě neměla vůbec lehké a že by si zasloužila lepší život. Ale čím víc jsem se do příběhu dostávala a Hazel měla možnost více poznat, tak pak jsem si ji dost oblíbila. 
Jako druhého hlavního hrdinu příběhu tu máme Augusta a řekněte sami, kdo by jeho prostě nemiloval? On byl prostě dokonalý a ty jeho různé vtipné hlášky, zbožňuje je. Myslím, že u něho nemusím ani nic víc dodávat.

Závěr knihy byl pro mě hodně překvapující a popravdě jsem si myslela, že to skončí úplně jinak, ale skončilo to jak to skončila a mě nezbývá nic jiného než to že se s tímhle koncem musím smířit. Jak už jste asi mohli poznat i u mě ta slza ukápla, ani já jsem se tomu nevyhnula, ale u téhle knihy to ani jinak nešlo. I když je pravda že jsem s tím koncem nespokojená, přijde mi to strašně nefér. Ale jak se říká život holt není někdy takový jaký by jsme ho chtěli my. 

Shrnutí: I když je to fiktivní příběh, přijdeme mi hodně reálný a je podle klidně možné že
něco podobného se může i někdy stát. Kdo si knížku přečte, tak se určitě potom hodně zamyslí a začne nad ní i přemýšlet. U mě se tak stalo. A uvědomí si že každý z nás by si měl vážit toho co má, měl by si vážit maličkostí, protože přeci jen život může být někdy hodně krátký a nikdy nevíme co se může stát. Knížku by si měl podle mě přečíst každý a já bych to klidně i zařadila do povinné literatury. U knihu se zasmějete, ale i si z ní můžete něco odnést. Krásný, dojemný, smutný příběh, který za přečtení stojí! DOPORUČUJI!!!

Jinak mám v plánu si určitě od tohoto autora přečíst další jako knihy, které určitě taky budou stát za to.
A film jsem zatím neviděla, ale určitě se mi bude chtít brečet ještě víc :).

Obálky
Všechny jsou krásné, hlavně ta naše prvního vydání se mi dost líbí :).
Anglická 1, 2 * Portugalská * Italská * Slovenská * Švédská * Česká
Hodnocení obálky

Moje hodnocení

Hodnocení v procentech
100 %

Trailer k filmu

12 komentářů:

  1. <3 Hvězdy nám nepřály ... Miluju tuhle knihu :) skvělá recenze :) Od Johna Greena jsem četla Hledání Aljašky a taky super , ale hvězdy jsou pro mě lepší :)
    Tohle je takový příběh u kterého až do poslední stránky doufáš , že to dopadne dobře .. Ten konec jsem taky nečekala .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :). Taky tu knihu miluju :D. Na ledání Aljašky se chystám a moc se na tu knihu těším :), i když je prý slabší, mě to nevadí :).
      Máš naprostou pravdu :). A já věděla podle recenzí a tak, že to nejspíš nedopadne dobře, naštěstí jsem nečetla žádný spoiler, ale i tak jsem byla překvapená a nečekala jsem to :).

      Vymazat
  2. Ešte to nieje ani mesiac čo som ju dočítala a už mám na ňu chuť zas. Je skutočne krásna a film ti takisto odporúčam, je to asi najlepšie spracovanie podľa knihy aké som kedy videla a navyše tie herecké výkony boli neskutočné :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám chuť si ji přečíst znovu :). Na film jsem hodně zvědavá a těším se na něj víc a víc :).

      Vymazat
  3. Uz mi lezi na nocnim stolku a po kazde recenzi se na ni tesim vic a vic :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se ani nedivím :). Určitě si ji přečti co nejdřív :), uvidíš bude to stát za to :).

      Vymazat
  4. Další velmi pozitivní recenze na Hvězdy nám nepřály. Knihu opravdu miluju a jsem ráda, že jsem si jí mohla přečíst. :) Film jsem ještě neviděla, ale doufám, že splní má očekávání a bude stejně úžasný. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U téhle knihy to ani jinak nešlo :). Já jsem taky za to moc ráda :). Podle ostatních reakcí si myslím že film bude skvělý :).

      Vymazat
  5. O prázdninách si musím přečíst! Musím! :) Ale bojím se! :D :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo musíš si to přečíst :)). Je to skvělý :), A neboj se :). zvládneš to v pohodě :).

      Vymazat
  6. moc pěkná recenze, četla se sama :-) jinak já taky čekala, že to dopadne ÚPLNĚ jinak, po pravdě, že se na konci rozloučíme s někým jiným. spoilery se mi vyhnuly, takže jsem pak opravdu jen hleděla. a rozhodně souhlasím, že by si knihu měl přečíst každý a udělat si na ni svůj vlastní názor

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to jsem moc ráda :). Úplně moje slova :)), takhle jsem to čekala právě taky :). Určitě by to každý měl aspoň zkusit :)).

      Vymazat

Děkuju za vaše komentáře!!! :)