úterý 29. července 2014

V šedých tónech - Recenze


Kniha: V šedých tónech
Autorka: Ruta Sepetysová
Počet stran: 288
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera k nim domů ale vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři.
Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití a hlavně se nenechat zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky rodině a také lásce k výtvarnému umění. I přes ohromné riziko si kreslí a zapisuje, co všechno ona a ostatní lidé okolo ní zažívají. Nejdříve kreslí, protože doufá, že se díky obrázkům a vzkazům jejímu otci podaří je najít a zachránit. Později proto, aby uchovala paměť národa a vzdala tak poctu tisícům nevinných lidí, kteří byli odsouzeni k smrti, ať už okamžité při popravách, nebo pomalejší v pracovních táborech.
Linin pohnutý příběh je plný lidské krutosti a nenávisti, ale zároveň lásky a naděje. Otázkou zůstává, zda naděje a láska dokáží udržet člověka při životě a s hlavou vztyčenou dostatečně dlouho…

BOOK TRAILER


Píše se rok 1941. Lina dovršila patnácti let a chystá se, že po prázdninách nastoupí na uměleckou školu, umí totiž nádherně kreslit. Jenže to se nestane.. večer k nim vtrhne
sovětská tajná policie a jí, matku a bráchu Jonase odvlečou pryč a netuší vůbec kam. Musejí několik dní s několika dalšími lidmi žít v jednom vagónu v strašných podmínkách, kde je hladomor a šíří se tam plno nemocí, na které začnou postupně umírat. Později když dojedou na místo určení, zjistí že byli deportovány do pracovních táborů na Sibiři, kde budou muset každý den, několik hodin pracovat a i tak za to nic moc nedostanou a lidi začíná být slabý, unavený a hladový. Ve vlaku taky potká Andriuse a oba mají jediný cíl.. najít svého otce. Jak to ale nakonec celé dopadne? Přežije Lina a její rodina tuhle příšernou válku? A uvidí vůbec někdy ještě svého otce?


„Přemýšleli jste někdy o tom, jakou cenu má lidský život? To ráno měl ten bráškův cenu kapesních hodinek.“

Opravdu napsat názor na tuhle knihu ani nejde, protože přeci jen u těchto knih je podle mě nejlepší si udělat názor vlastní. A pomalu se to věci na tomhle téma nedají vyjádřit slovy.

Už jen podle anotace zjistíte o čem kniha vlastně je, takže žádné oddechové čtení
nečekejte. Věděla jsem do čeho jdu i když jsem věděla, že nakonci zas budu mít určitě ten strašný pocit. Přijdeme mi poslední dobou častěji, že já na tyto knihy nemám úplně tak žaludek, protože přeci jen jsem trochu více citlivější, ale i tak mě tohle téma zajímavá a chtěla bych o tom na druhou stranu vědět více.

Na knížce se mi líbí, že na začátku se hned začne něco dít, takže vás kniha okamžíte pohltí a máte chuť číst dál a dál až pomalu můžete zjistit, že už jste skoro na konci knihy. Díky krátkým kapitolám se to četlo rychle a svižně. Po celou dobu knihy jste v napětí a jste zvědavý jestli hlavní hrdinka přežije nebo ne. Svým způsobem je kniha i celou dobu akční a nechybí ji ani ta láska, i když ta se tam úplně tak neprojevuje, spíše kniha zobrazuje jak Andrius vlastně měl rád Linu a jak mu na ní záleželo, což bylo strašně krásný a proto jsem jeho měla hrozně ráda.

Kniha je i dost nepředvídatelná, takže ani nevíte co se bude vlastně dít dál, tohle je z dalších důvodu proč vlastně máte nutkání číst dál. Celkově je to ale krásná, smutná kniha,
která vám toho může dát hodně a hlavně díky si my můžeme uvědomit jaké máme vlastně štěstí, sice se taky i v dnešní době nemáme všichni úplně nejlíp, ale rozhodně se máme mnohem líp než oni. A čím vším si v tehdější době někteří museli projít, běhá mi tím akorát mráz po zádech a je to prostě strašný pocit.

Některé části knihy jsou napsány kurzívou a týkají se Lininy minulosti a jaký vlastně vedla život před válkou. Nedovídáme se toho sice mnoho, ale i aspoň ten kousek vlastně stačí aby jsme si mi čtenář udělali takový obrázek. Podle toho bylo poznat, že se Lina měla celkem dobře a že měla vlastně velký talent na kreslení, který i později využila.

Hlavní hrdinka Lina, byla prostě pro mě skvělá a strašně jsem si ji oblíbila. Neměla to vůbec lehké a čím vším si v knížce musela projít, když ji bylo patnáct let, já jsem ji obdivovala a doufala jsem, že ona to snad nějak přežije.
Další hlavní postava je Andrius, se kterým se Lina vlastně setkala ve vlaku a oba měli stejný cíl najít svého otce. Jeho jsem si sice ze začátku moc neoblíbila, ale postupem času jak jsem ho víc poznávala, jsem si ho oblíbila a byl skvělý a to podstupoval kvůli Lině, jak se ji snažil pomoc, byl prostě dokonalý.

Jsem vážně ráda, že jsem si tuto knihu mohla přečíst a jak říkám u každé takové knihy,
tohle by si měl přečíst každý a já bych to klidně dala i do povinné literatury. Přijde mi, že oproti jiným knihám na toto téma, je tato i svým způsobem trochu jiná, přijdeme že je psaná tím stylem, spíše pro mladší čtenáře, ale i tak si myslím, že by se mohla líbit dospělému čtenáři.

„Zkoušeli jsme se dotknout nebes ze dna oceánu.“

A díky této knize jsem se vlastně i dozvěděla jak to ve druhé světové válce probíhalo v jiných zemích, především v Litvě. O tom jsem nějak víc dřív nevěděla, ale díky této knížky už aspoň trochu vím jak i tam probíhala ta válka, takže i díky knížce se můžete o válce dovědět více než třeba ze školy.

Konec mi přišel malinko useknutý a dokonce mi tam i ta slza ukápla. Přišel mi useknutý, protože vlastně ten příběh skončil a vše jste se vlastně už dozvěděli jenom z epilogu, který byl mimochodem moc pěkný a jsem ráda, že to takhle dopadlo a skončil tento skvělý a originální příběh, který bych si i ráda někdy přečetla znovu, ale uvidím jestli se mi tohoto bude vůbec chtít.

Jinak každému tuto knížku vřele doporučuji! Vážně tohle za přečtení stojí :). 

Pro zajímavost: Tato kniha by měla mít v roce 2015 filmové zpracování, takže se určitě máme na co těšit :).


Obálky
Anglická 1,2,3 * Francouzská * Německá * Portugalská * Italská * Česká
Hodnocení obálky


Moje hodnocení

Hodnocení v procentech
98 %

13 komentářů:

  1. 98%? Tyjo, už si knížku díky tvé recenzi píšu na wishlist :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě si to tato kniha dostatečně zasloužila. :)
      Tak to jsem moc ráda, myslím že se ti taky bude určitě líbit :)).

      Vymazat
  2. Knihu si určitě musím přečíst! :) Potrhaná křídla se mi od spisovatelky líbila, tak není, co řešit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si to přečti, myslím že se ti to bude líbit :). Na Potrhaná křídla se chystám a moc se na to těším :).

      Vymazat
  3. Samé kladné recenzie.... Som zvedavá, kedy sa ku knihe dostanem ja.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano :). Snad se k ní dostaneš brzo :).

      Vymazat
  4. Už dlouhou dobu mám tuto knížku v hledáčku. Tak snad se k ní někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se k ní někdy dostaneš :). Myslím si, že tato kniha stojí za přečtení :).

      Vymazat
  5. Už se na ní chystám i na Potrhaná křídla :)) pěkná recenze :))

    OdpovědětVymazat
  6. Povedená recenze :-)) Na V šedých tónech se s mamkou chystáme, moc se nám líbí tématika Sepetysové :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :). Tak to jsem ráda, doufám že se ti kniha taky bude líbit :).

      Vymazat
  7. Ja som sa o druhej svetovej vojne dozvedela dosť aj zo školy (vďaka pán profesor) vďaka dobrému výkladu učiteľa ale hej, tieto knihy, či medzi odtieňmi sivej alebo aj medený jazdec na to dali úplne iný pohľad a rozodne to bolo celé zaujímavé, ako si ľudia žili, a že to vôbec nemali ľahké
    hej kniha sa čítala strašne rýchlo - ja som sa ani nenazdala a už som bola v polovici a pritom pri niektorých knihách sa tej polovici nie a nie dočkať :)
    Toho chalana (ktorého meno si neviem zapamätať) som si obľúbila ja hneď od začiatku :D trochu som ho znenávidela keď niečo vyšlo na povrch ale inak si ma hneď potom aj získal späť :) A vlastne môj názor na knihu poznáš :) A som aj strašne rada, že tú knihu mám doma a môžem sa k nej kedikoľvek vrátiť
    Inak strašne pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za vaše komentáře!!! :)