pondělí 15. července 2013

Divergence - Recenze


Koukám že píšu teprve druhou recenzi, musím se zlepšit ;).

Kniha: Divergence
Díl v sérii: 1
Autorka: Veronica Roth
Počet stran: 344 stran
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.

Něco o autorce: 
Veronica se narodila a bydlí v Chicagu. Psaní se věnuje již od svých dvanácti. Studovala tvůrčí psaní na Northwestern University a nyní pracuje na plný úvazek jako spisovatelka. Jak sama o sobě ráda tvrdí, je šest stop vysoký sci-fi nerd, který oblečený ve svém oblíbeném pyžamu projíždí ve volném čase dlouhé hodiny Wikipedii a který má neskutečné množství různých fobií. 

Děj své prvotiny Divergence, jež je zároveň počátečním dílem stejnojmenné trilogie, umístila do Chicaga, které tak dobře zná a miluje. Už její první kniha zaznamenala velký úspěch, když ji prestižní deník The New York Times zařadil na šesté místo v seznamu bestselerů.


Smekám před autorkou, protože napsat prvotinu není nic lehkého, aby byla čtivá, napínavá a ke konci i plná akce. Obdivuji ji a doufám že napíše plno dalších super sérií, které pohltilo hodně lidí i mě..




Může obsahovat spoiler!!!


Beatrice žije poklidným životem se svou rodinou, až do té doby kdy ji bude šestnáct. Čekají ji talentové zkoušky a poté výběr frakce, kde bude žít po zbytek svého života. Má na výběr mezi Mírumilovnými, Upřímnými, Sečtělými, Neohroženými a Odevzdanými - v této frakci se narodila. 
Pro kterou frakci se Beatrice rozhodne? Obstojí všechno aby neskončila mezi odpadlíky??


Frakce

Wow, tohle byla úžasná kniha, lepší jsem snad ještě nečetla, ale jo možná..
Knihu jsem četla neuvěřitelně rychle a když jsem to přečetla, tak jsem si říkala to už je konec?? Nejradši bych se pustila do druhého dílu, protože to sakra bylo otevřený, ale mám tu plno jiných nedočtených knih, které musím přečíst. Věřím ale že dokonce prázdnin se k tomu dostanu.

Když jsem knihu začínala číst, tak jsem si říkala Co to je? Co je na téhle knížce tak suprový?
Postupem jak jsem obracela stránky tak jsem to pochopila, od knihy jsem se málem ani neodtrhla a to už jsem pak chtěla jít spát :D. 

Z postav jsem si hodně oblíbila Čtyřku, Beatrice až později, ale celkově mi všechny postavy mi byli sympatičtí, což u mě vůbec nebývá zvykem. Nebojte se najdou se tam i záporné postavy ;).

Mnozím tato kniha připomíná Hunger Games, já jsem tuto sérii nečetla takže nemohu porovnávat, ale musím říct že mi vztah mezi Tris (Beatrice) a Čtyřkou (Tobias) trošku připomínal vztah mezi Rose a Dimitrijem (z knihy Vampýrská akademie), protože mi přišlo že oba páry se k sobě chovaly vcelku stejně ;)).

Jinak je to má asi čtvrtá kniha u které mi ukápla slza. Věřte mi já to chtěla zastavit, ale nešlo to. Řekla bych vám o koho jde, ale nechci to prozradit tomu kdo knihu ještě nečetl. Postavu jsem si oblíbila moc přitom byla jenom vedlejší postava, škoda že takhle dopadnul/a :D.

Konec mě hodně překvapil a přišlo mi to zbytečně zrychlený. Jinak kniha byla napsaná pěkně, děj byl promyšlený až do konce a já by nejradši knihu četla hned znovu ;). možná by mě ale nebyla tolik jako poprvé.

Slovo závěrem...

Nemám slov.. Tuto knihu můžu jenom doporučit!!!

BOOK TRAILER


Hodnocení obálky


Moje hodnocení


Hodnocení v procentech

100 %




P.S. Dodám ještě něco z filmu :))

Něco o filmu (Názor)
Už něco přes čtvrt roku vím že vyjde filmové zpracování, který má vyjít v českých kinech 3.4. 2014. a na film se těším moc :). Mám akorát výtku k obsazení dvou herců (jsou to jenom takové moje maličkosti :D)
Čtyřka - herec je podle mě super, ale přijde mi na tuto roli už trošku starší, myslela jsem si že tam dají někoho mladšího, ale zas tolik mi to nevadí :D.
Eric - Nevím, ale možná to bude tím že on hrála v první sérii seriálu Spartakus a tam mi přišel tak hodnej :DDD (jak se říká herci se nemají přirovnávat k jiným filmům ;)), třeba mě překvapí, ale já ho už v knize moc nemusela.
Herce neodsuzuji jenom jsem napsala co si o tom myslím ;).

Na závěr...
Doufám že film nepokazí, i když vím že natočit tenhle film nebude jednoduchý :)).


Obsazení: 




Fotky z filmu




3 komentáře:

  1. pěkná recenze, musím souhlasit, že knížka je vážně hodně dobrá.

    co se týče filmu, tak mě představitelé vyhovují. Theo se na Čtyřku skvěle hodí (pro mě) a Erica jsem se skoro lekla, když jsem ho viděla, jak bude vypadat ve filmu :D
    jsem na to moc zvědavá, snad nás nezklamou a NEBUDEME odcházet z kniha s pocitem (jako tak často u převedení knihy na film) "no, knížka byla daleko lepší" - i když knížka je asi vždycky lepší :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :), jinak představitelé kteří mají hrát ve filmu jsem s nimi taky spokojená, akorát Čtyřka mi ze začátku nějak nesedl, ale poslední dobou jsem si ho hodně oblíbila :-) a u Erica jsem to měla podobný a takhle jsem si vůbec nepředstavovala. Podle traileru to vypadá dobře, takže si myslím že bych nemusela být zklamaná, ale knížka je vždycky lepší, tak to prostě bude vždycky ;).

      Vymazat
  2. Anonymní31/7/14

    Moc hezká recenze. Já teda ještě knihu čtu, spíš dočítám a taky musím říct, že je vážně skvělá. Není pro mě ale nejlepší. A nevím jestli pro mě ještě něco lepší bude. Moje oblíbené knihy jsou TMI, a do nich jsem se vážně zamilovala. Film jsem ještě neviděla, ale Theo se na postavu Čtyřky vážně hodí. Už na začátku jsem si ho oblíbila. Také Shai se na Beatrice hodila. Těším se na něj, až bude v češtině. Do kina jsem na to nešla. Na stáhnutí to je zatím jenom anglicky:///

    OdpovědětVymazat

Děkuju za vaše komentáře!!! :)