pondělí 12. srpna 2013

Dar vlka - Recenze


Kniha: Dar vlka
Autorka: Anne Rice
Počet stran: 490 stran
Nakladatelství: Baronet
Anotace: Nový svět - moderní, přitažlivý, plný špičkových technologií - a uprostřed něj příběh tak starý a přesvědčivý, jako samotná historie: stvoření vlkodlaka, přepracované a znovu sepsané Annou Riceovou, vypravěčkou fascinujících příběhů a čarodějkou, která dokáže vytvořit neobyčejné světy.
Příběh se odehrává v současnosti.
Je situován na divoké pobřeží Severní Kalifornie, na útes vysoko nad Pacifikem, kde se nachází velkolepé panské sídlo s půvabnou a vzrušující historií, obklopené sekvojovým lesem.
Mladý reportér nedávno zaměstnaný u San Francisco Observer. Starší žena, vítající jej v majestátním rodinném domě. On tam přijel psát článek. Ona chce urychleně prodat onen dům. Náhodné setkání mezi dvěma naprosto odlišnými lidmi. Idylická noc - přerušená tragickou událostí - mladý muž je bezdůvodně napaden, pokousán, šelmou, ze které díky tmě spatří pouze obrys. Brutální epizoda děsivým způsobem změní Reubenovi celý život. Mladý muž je lapen v extázi a v hrůze, snaží se přijmout, čím se stal, a obává se budoucnosti. Zároveň ho ale vlčí dar nesmírně vzrušuje.


Něco o autorce:
Anne Rice někdy také Anne Riceová je americká spisovatelka horor a fantasy knih. Má
širokou základnu fanoušků a její knihy patří v USA mezi nejprodávanější. Svými knihami ovlivnila gotické hnutí. Publikovala také několik knih s tematikou sadismu a masochismu.

Narodila se jako druhá dcera katolické irsko-americké rodině. Její rodné jméno bylo Howard Allen O'Brien Rice. Ale od prvního dne ve škole si jej změnila na Anne Rice. Její sestra Alice Borchardt je také horor/fanatasy spisovatelka. Anne byla 41 let vdaná za básníka Stan Rice až do jeho smrti v r. 2002. Jejich syn Christopher Rice je romanopisec. Jejich dcera Michele se narodila 21. září 1966 a zemřela na leukémii 5. srpna 1972.

BOOK TRAILER



Může obsahovat spoiler!!

Reportéra Reubena pošlou psát článek ke starší ženě, která chce prodat onen dům, kde žila a vyrůstala. Zatím se ji to ale nepovedlo. Když Reuben dům spatří hned se do něj zamiluje. Po krásné noci se něco stane. Marchent křičí a Reuben utíká za ní, ale nikde ji nevidí, sám je přitom zraněn. Najednou spatří šelmu, kterou až tak úplně nevidí a pokousala ho. Od té doby se mu změní celý jeho doživotní život. Potká svou životního lásku, získá onen dům a získá vlčí dar. Začne zachraňovat lidi, ale časem je to pro něj víc a víc nebezpečné. Jak tohle všechno dopadne?? Dobře nebo špatně??

Reuben
Proč jsem si knihu chtěla přečíst?
U knížky mě zaujala hlavně anotace, jelikož já mám v knížkách ráda vlky nebo také vlkodlaky :) více než upíři. Kniha bude ale spíše pro trochu starší než jsem já :).

Prostředí
V této knize nevím jak mám hodnotit prostředí, protože v nějaké fantasy knížce se by mi to psalo mnohem líp. Ale tady je to normální prostředí - město dnešní doby. Akorát co se mi tam líbilo byly lesy, aspoň těmi autorka vylepšila prostředí knihy.


Popravdě jsem měla z téhle knížky strach, že se mi nebude tolik líbit. Ale knížka mě mile překvapila a líbila se mi nakonec moc.

U téhle knížky podle mě je vidět, že si na knížku musí udělat každý názor svůj. Někomu se
za líbí někomu i nejspíše nesedne. I když jsem knížku četla 6 dní a to u mě bývá jenom tehdy když mě knížka nebaví nebo je moc dlouhá a nebo když jsem líná číst.
Přikláním se k třetí variantě, ano byla jsem trošku líná, ale od minule neděle jsem zase začala pořádně číst, tohle se stává asi každému takže ví o čem mluvím. Někdy to holt mívám, ale ne často :).

Knížka byla čtivá, někdy i napínavá, ale v knížce bylo hodně akce!! a z toho jsem měla vážně radost :)). Pro mě skoro celou dobu bylo zásadní jak to vlastně všechno dopadne. Knížka se mi líbila skoro od začátku, což nebývá moc zvykem a s knížkou jsem neměla vůbec žádný problém. Akorát konec mi přišel malinko nedořešený. Týká se to Lauri, ale nechci to tady spoilerovat.

U postav mám zde taky problém, skoro všechny jsem si oblíbila celkem stejně. Nejvíc
mám ale ráda Reubena a jeho bych prostě nemohla nenávidět, škoda že není živý :DD. Záporná postava by se tu taky našla, ale ta podle mě nebyla až tak strašná. Nejvíce ze všech obdivuji Lauru, a ze začátku jsem se knížky se chovala tak trochu podezíravě, připadalo mi že má něco za luben, naštěstí jsem se spletla a byla jsem za to ráda :), obdivuju ji protože se v tak v klidu chovala k Reubenovi jako by nic nebyl, ale on byl vlčí muž :D.

Něco k obálkám...
Ta naše česká se mi líbí asi nejvíc :). Originální se mi zase skoro nelíbí vůbec, pak jsem našla i německou obálku a ta taky není úplně špatná :D.
Originální

Česká

Německá
Slovo závěrem..
Myslím si že by si měl každý čtenář tuhle knížku přečíst, protože opravdu stojí za to. Jak jsem již řekla předtím né každému může tato knížka sednout!!! Ale i tak ji doporučuju!!

Hodnocení obálky



Moje hodnocení



Hodnocení v procentech

83 %

4 komentáře:

  1. Koukám,že ses rozhodla psát dlouhé recenze.. :)) Tuto knihu bych si ráda přečetla.. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo ty předchozí tak nejsou, ale teď bych to takhle chtěla mít u všech dalších :)).

      Vymazat
  2. Já jsem asi zrovna jedna z těch, které tahle knížka moc nesedla :) Asi do půlky se mi líbila hodně, ale pak úroveň klesla a už mě to moc nebavilo. Protože mám ráda vlkodlaky, těšila jsem se na čtení, ale byla pro mě docela zklamáním.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si sice teď už moc nevzpomínám jak se mi vlastně líbila, ale jak si tak vzpomínám mě se tak nějak líbíla celou dobu a docela jsem z ní byla právě překvapená, ale jak píšeš kvalita v první polovině byla lepší, pak to bylo už horší. Ale ne každému asi může sednout :).

      Vymazat

Děkuju za vaše komentáře!!! :)