neděle 7. září 2014

Etiketa a špionáž - Recenze


Kniha: Etiketa a špionáž
Díl v sérii: 1
Série: Trochu jiný penzionát
Autorka: Gail Carriger
Počet stran: 288
Nakladatelství: CooBoo
Anotace:   Jedna věc je naučit se správně dělat pukrle.
Něco docela jiného je umět přitom vrhat nožem.
Vítejte v Penzionátu mademoiselle Geraldiny pro kvalitní přípravu mladých dívek!


Čtrnáctiletá Sofronie dává svojí mamince pořádně zabrat. Víc než správné vychování ji zajímá rozebírání hodinek a šplhání po stromech a její rodina nemůže než doufat, že nikdy nikdo neuvidí, jak dělá pukrle. Paní Temminicková zoufale touží, aby se z její dcery stala pravá dáma. Proto Sofronii zapíše do Penzionátu mademoiselle Geraldiny pro kvalitní přípravu mladých dívek.
Ale Sofronie si brzy uvědomí, že to není tak docela škola, v kterou by její matka doufala. Tenhle penzionát je… tak trochu jiný. Dívky se tu sice učí tanci, jak se správně šatit a etiketě povšechně, ale zároveň i jak se vypořádat se smrtí, jak rozptýlit a odvést pozornost, a hlavně té opravdové špionáži – samozřejmě při zachování nejvybranějších mravů. Sofronie a její přítelkyně čeká vskutku strhující první rok! 

BOOK TRAILER


Sofronie je oproti jiným slečnám v jejím věku úplně jiná. Měla by se chovat jako dámy, ale místo toho radši šplhá po stromech a její mamince dává pěkně zabrat a proto se rozhodne, že Sofronii zapíše do Penzionátu mademoiselle Geraldiny pro kvalitní přípravu mladých dívek. Její matka, ale nemá tušení do které školy jí vlastně poslala a kdyby to věděla radost by určitě neměla. Tento penzionát je totiž tak trochu jiný. Dívky se zde učí tanci a jak se správně šatit, ale taky se zde učí jak se vypořádat se smrtí, různé špionáže a mnoho dalších věcí. První rok bude pro Sofronii trochu těžký, ale taky i velmi vzrušující!

Na knihu jsem se vážně moc těšila a dost mě zaujal námět. Nevěděla jsem co mám od knížky čekat a musím říct, že mě i svým způsobem překvapila, protože doposud jsem nic jiného nepřečetla. Je to hodně zvláštní příběh, který myslím, že můžu zaujmout každýho, ale mě to na druhou stranu i malinko zklamala a až tak mi úplně nesedla. Čekala jsem celkově od knihy víc a je to možná spíše pro mladší čtenáře. 

Autorka má zvláštní styl psaní, který je ale čtivý a já jsem se po celou dobu nenudila a knihu jsem měla přečtenou celkem rychle. Jak jsem se již zmínila o námětu tak je velmi originální a myslím, že podobnou knihu budem těžko hledat. 

Co se týče děje tak myslím, že mohl být víc popracovanější a některé věci více popsat a víc vysvětlit do detailu. Myslím, že by pak příběh byl ještě lepší. Vadilo mi i trochu, že té akce tam bylo na mě v knize málo a v této jsem ji čekala trochu více, ale tak budu doufat, že druhý díl bude v tomhle ohledu lepší. 

Jak to taky bývá u mě tak v každé knize si skoro vždycky někoho oblíbim. Zde mi k srdci nepřirostl nikdo a ani Sofronie mi nějak moc nebyla sympatická. Neříkám, že postavy jsou špatné to nejsou, ale nenašel se nikdo takový. 

Závěr knihy byl akční a napínavý, ale jak jsem tak předpokládala tak to i skončilo. Na druhý díl se těším a jsem opravdu co si pro nás autorka vymyslelal dál Knihu bych spíše doporučila mladším čtenářům, ale zas si myslím, že může zaujmout i staršího čtenáře. Knihu hodnotím 4 hvězdičkami a to především za skvělý náměť. A pokud hledáte nějakou netradiční knihu a chtěla byste si přečíst malinko něco jiného tak v tom případě vám doporučuji tuto knihu. 

Hodnocení obálky

Moje hodnocení

Hodnocení v procentech
75 %

8 komentářů:

  1. Já bych si knížku ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě přečti, zajímalo by mě co by jsi na to řekla :)).

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! Knížku v knihovně bohužel nemají, ale nemyslím si, že by promě stála za koupi, ještě když mám tak dlouhý seznam :-) Ale třeba někdy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :).
      Tak uvidíš třeba někdy se k ní dostaneš :), já jsem třeba taky ráda, že jsem ji měla půjčenou z knihovny a v plánu si ji koupit ani nemám..

      Vymazat
  3. Ja sa s tebou asi nikdy nezhodnem :D Nemôžem pochopiť, ako sa ti mohol Archiv páčiť viac, než toto. Archiv, kde sa nič nedialo a toto, čo je pre mňa jednou z najlepších YA kníh za tento rok :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím to tak vypadá :D, ale tak ikdy neříkej nikdy :D, a třeba už jsme se někdy shodli :DD.
      Mě zas přišlo že tady se skoro vůbec nic nedělo :D, a celkově mi přišlo, že na tuhle knížku už jsem si přišla trochu stará :D, kdybych byla mladší tak by mě to asi nespíš zaujalo více.
      Ale tak každý má názor na knihy jiný :), to tak je :)).

      Vymazat
  4. Knihu jsem mohla mít, ale nějak moc mě nezaujala a to se nezměnilo. Pokud by se mi dostala pod ruku, tak si ji asi přečtu, ale že bych si ji měla koupit, to asi ne. :D Ale krásně napsaná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě zprvu taky úplně neuzajala, ale když jsem ji viděla v knihovně tak jsem si řekla že to zkusím, jako rozhodně to není špatné, ale jsou lepší knihy :).Tak uvidíš třeba se k ní taky jednou náhodně dostaneš :)).
      Děkuju moc :)).

      Vymazat

Děkuju za vaše komentáře!!! :)