pondělí 12. května 2014

Talisman - Recenze


Kniha: Talisman
Autor: Nicholas Sparks
Počet stran: 336
Nakladatelství: Ikar
Anotace: Mariňák Logan Thibault na své misi v Iráku najde v písku fotografii usměvavé mladé ženy. Nikdo se po ní neshání, a tak si ji Logan vezme k sobě. Od té chvíle se ho začne až nápadně držet štěstí a stane se jeho talismanem. Když se vrátí zpět do Ameriky, je už přesvědčen o tom, že ta neznámá žena drží klíč k jeho osudu. Prochodí půl země, než ji nakonec najde, ale tím vše teprve začíná. Stane se křehká a zranitelná Elizabeth jeho opravdovým talismanem?

Něco o autorovi: 
Nicholas Charles Sparks (* 31. prosince 1965) je jeden z nejúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti. Je autor řady celosvětové úspěšných románů, z nichž 3 byly použity jako předloha k neméně úspěšným filmům, čtvrtý právě přichází do kin. V jeho díle zaujímají významné místo témata jako je křesťanství, láska, tragédie a osud. Do dnešního dne vydal 13 románů, které mají často romantickou formu a hlavní postavy se v nich obvykle nedočkají happy endu v běžném slova smyslu.
Se svou rodinou žije v Severní Karolíně, do níž také situuje děj většiny svých románů.


Příslušník americké námořní pěchoty Logan Thibault najde během jedné misi fotku jedné mladé ženy, ale rozhodne se, že si ji nenechá, protože by ji přeci mohl někdo hledat. Poté co se k fotce nikdo ani po týdnu nehlásí, se rozhodne si ji ponechat a později mu zachrání život. Pro Logana je to poněkud zvláštní, ale věří, že je to jeho talisman a pokusí se tu ženu najít. Najde ji, zamiluje se do ní, ale jak to vlastně celé dopadne? To zjistí jenom ten kdo si knihu přečte.


Jelikož jsem si Nicholase Sparkse hodně oblíbila, tak bylo jasné, že i tahle kniha byla na seznamu k přečtení a jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Nevím, jak to dělá, že dokáže takhle hodně zaujmout, ale jeho knihy by si měl zkusit přečíst každý, i když je v nich hlavně romantika, někdy v nich můžeme najít i něco víc.

Popravdě jsem byla ze začátku z knihy malinko zklamaná, protože mě tolik nechytila a
trochu jsem se zpočátku musela do knihy nutit. Ale později přišel zvrat a do knihy jsem se plně ponořila až pomalu nevnímala okolí. Líbí se mi, že i když v knize nenajdete akci ani napětí tak i přesto se nenudíte, protože kniha je tak čtivá, že ani nevíte pomalu kolik jste toho zvládli přečíst.

Tentokrát kniha vypráví ze tří pohledů a s tím jsem se možná ještě nesetkala. První je z pohledu Logana. Jeho jsem měla prostě ráda, líbilo se mi, jak se staral ke zvířatům a jak dokázal kdykoliv pomoc a jeho psa bych brala hned. Druhý je z pohledu Beth, která mi tak byla svým způsobem sympatická, ale na začátku se na můj vkus chovala zvláštně a trochu mě rozčilovala. A třetí je z pohledu Claytona, Bethina bývalého manžela. No tak ten mě rozčiloval a vždycky jsem měla chuť něco vzít a hodit to po něm.

Závěr knihy pro mě nebyl ani nijak moc překvapující nějak tak jsem tušila, jak to celé dopadne, už jen z toho důvodu, že jsem před knihou viděla film. Sice to v knize bylo trochu jiné, ale i když byl konec trochu smutný, tak já jsem byla ráda, jak to celé skončilo.


Shrnutí: Pokud hledáte nějakou pěknou romantickou oddechovou knížku na deštivé
odpoledne, tak myslím, že tahle kniha by mohla být pro vás tím pravým společníkem. Zaručeně se nebudete nudit a přitom si i hezky počtete. A jen bych vám doporučila, pokud chcete začít číst knihy tohoto autora, tak bych vám moc nedoporučila tuhle knihu, vám se třeba bude líbit mnohem víc než mě, ale já kdybych tuhle knihu četla jako první, tak do dalších jeho knih bych se možná musela ze začátku trochu nutit, ale jelikož tohle byla již třetí kniha, vím že zatím byla jenom jeho tahle slabší a že jinak píše zatím skvěle. Takže za sebe vám knihu taky můžu jenom doporučit!

Obálky
Myslím, že naše mohla být trochu lepší, ale celkově jsou obálky povedené.

Anglická 1,2 * Francouzská * Italská * Německá * Portugalská * Česká
Hodnocení obálky

Moje hodnocení

Hodnocení v procentech
77 %

Trailer k filmu

6 komentářů:

  1. Možná si tuto knížku někdy přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc se na ní těším :) ta naše obálka se mi moc nelíbí :) nějak mi ke knize nesedí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš se na co těšit ;). Obálka se mi taky moc nelíbí:/.

      Vymazat
  3. Talisman jsem si původně ani nechtěla přečíst, ale tvoje recenze je skvělá a na knihu mě nalákala :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za vaše komentáře!!! :)